Racing Shows

Racing Shows: 11E Professional Motor Sport Expo Keulen. Award voor Jackie Chan Racing. Elektrificatie neemt grote vlucht

Van 15 t/m 17 november vond voor de elfde maal de Professional Motor Sports Expo in Keulen plaats. Uit de diverse workshops die wij volgden gaat de elektrificatie in de racerij een grote vlucht nemen. Williams Chief Engineer Douglas Campling en Sam Guest van MTS waren hier beiden in hun workshops zeer duidelijk over. Ook werden de nodige Awards uitgereikt.

Tekst en Foto's Willem J. Staat/PMW

2017 Meccharome F2
De F2 Mecachrome V6 motor is voorzien van Nederlandse Van der Lee Turbo's


11E Professional Motor Sport Expo Keulen. Award voor Jackie Chan Racing. Elektrificatie neemt grote vlucht
Douglas Campling van het Williams F1 Team gaf een duidelijke workshop over de barrières die in het verleden met de batterijen overwonnen moesten worden en hoe geavanceerd de systemen nu al zijn. Tot 2021 zal ook de snelheid van de auto's een grote vlucht gaan nemen en het is nog maar een kwestie van tijd voordat er meerdere elektrische klasses komen. Achter de schermen werkt de hightech industrie van de autosport inmiddels op volle toeren. De traditionele autosport zal nog wel even blijven maar de veranderingen in ons tijdperk zijn duidelijk gaande. Stefan Henrich van Hyundai gaf een interessante workshop over het TCR Project van Hyundai waar momenteel hard aan getrokken wordt. Henrich schatte dat er nu wereldwijd ongeveer tussen de 400 en 500 TCR auto's zijn. Ook Japan en Amerika komen in 2018 met een TCR platform. De Balance of Performance blijft natuurlijk altijd een punt van discussie maar na de tests begin volgend jaar wordt er voor de TCR weer een nieuwe BOP vastgelegd en start men vanaf nul.

2017 Jackie Chan Team Een Award voor het team van Jackie Chan.

De Awards
Als wedstrijdauto van het jaar werd de M-Sport Ford Fiësta WRC gekozen. Het Jackie Chan DC Team, waar o.a Ho Pin Tung voor uitkwam is het beste racing team van 2017. De Award voor de uitvinding van het jaar gaat naar Mercedes Benz met de Mercedes AMG08 EQ Power + 1.6L V6 motor. M-Sport engineer Chris Williams mag zich de beste engineer van het jaar noemen.

2017 FE 1
Elektrisch racen gaat in de toekomst een grote vlucht nemen. Dit lijkt ons wel duidelijk.

De Thermal Club in het Amerikaanse Palm Springs werd tot beste autosportfaciliteit van 2017 verkozen. Het Bosch CAS M3 Collission Avoidance Systeem kreeg de titel voor het beste technologische product van 2017. Het FIA Formule E kampioenschap mag zich de beste raceserie van 2017 noemen. En Gianpaolo Dallara werd met een Award beloond voor zijn voortreffelijke bijdrages in de autosport.

2017 Ginetta Motor
Ook de Ginetta Mecachrome motor maakt gebruik van de Nederlandse Turbo's.

Formule 2
De nieuwe FIA Formule 2 motor is met een Nederlandse Turbo uitgerust. Van der Lee Turbo Systems uit Zaandam voorziet alle motoren van een Turbo. Jaap van der Lee: "Inmiddels zijn wij met de eerste 20 Turbo's bezig en in totaal zullen er 60 gebouwd worden. Anderzijds zijn wij met onze Turbo's eveneens bij het LMP1 project van Ginetta betrokken. Die is voor een techneut iets uitdagender omdat daar meer vrijheden in het reglement zijn." Voor een Nederlands bedrijf natuurlijk mooi om hier bij betrokken te zijn.

2017 PRC
Ook nog een primeur in Keulen. De in Oostenrijk gebouwde PRC FPR12. Speciaal voor de heuvelklims ontwikkeld.

PRC
Ook viel er nog een kleine primeur op de PMW te bespeuren. Vooral in Oostenrijk is de "Sports Car Challenge" voor 2L Sportscars een populair kampioenschap. "Daarmee zouden wij graag een keer naar Nederland willen komen" verklaarde Walter Pedrazza. De Oostenrijkse fabrikant gaat weer terug naar "basics" en heeft voor speciaal voor de heuvelklims een prachtige 475 kg. lichte auto ontwikkeld. De PRC FPR 12 waarmee men weer successen in de bergen wil behalen. De auto is uitgerust met een 2L 300 PK sterke Honda motor. Begin volgend jaar vinden de eerste testritten in Barcelona en Vallelunga plaats.

2017 Docking
Een oude bekende. Alan Docking van Docking Engineering. De voormalige F3 teambaas is evenals uw redacteur sceptisch over de huidige ontwikkelingen.

Alan Docking
Ook troffen wij oud F3 teameigenaar Alan Docking en wisselden wij even van gedachten over de huidige ontwikkelingen binnen deze klasse. Evenals uw redacteur is Docking nog geen voorstander van een eventuele integratie binnen het FIA F1 pakket van deze klasse.

2017 Nissam 1
De snelste Nissan ter wereld.Wereldrecord met 375.35 km/u op de halve mijl.......
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet