Masters Historic Racing

Retro: Drie dagen puur historisch racen op 15, 16 en 17 september op het mooiste circuit van de wereld

spasixhours16-zat-24

Het evenement bij uitstek van de organisatie Roadbook, de Spa Six Hours, is ondertussen niet meer weg te denken van de internationale kalender voor historische proeven op circuit. De editie 2017, op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 september is de 25ste uitgave en zal dus geen uitzondering op die regel vormen. De hoofdrace, was en is de Spa Six Hours Endurance op zaterdagavond, maar verder is er een waslijst van indrukweekkende raceklassen, met goed 650 wagens aan de start, waaronder Formule 1, prototypes, GT's, toerwagens enz. Iedereen komt dus aan zijn trekken tijdens de drie mooie dagen.

Tekst: Aangeleverd bericht
Foto's: Mattijs Diepraam

"Ondertussen weten we dat de rijders, of het nu professionele coureurs zijn, pure amateurs of gentlemen-drivers, allemaal present willen zijn om te racen op Spa", vertellen Alain Defalle en Vincent Collard, de verantwoordelijken achter de Spa Six Hours. "Dat betekent dat de notie 'pure racing' echt wel van belang is. We hebben dan ook alles in het werk gezet om daar aan te beantwoorden. Onze evenement is intens, prestigieus en biedt een schitterend plateau aan."

Spa Six Hours Endurance is de hoofdmoot, met start zaterdag om 16u00, met niet minder dan 120 wagens die de Raidillon zullen bestormen. Ford GT40, Jaguar E-Type, Shelby Cobra, Ford Mustang, Ferrari 250 GT... de legendes van de autosport met achter het stuur rijders met naam en faam. Het wordt een prachtig spektakel.

DEELNEMERSLIJST SPA SIX HOURS

"In de lijn van de filosofie 'pure racing' zien we twee nieuwe series op de affiche van de Spa Six Hours", gaan Alain Defalle en Vincent Collard verder. "Er is de Jaguar Classic Challenge, een organisatie van het moederhuis zelf! Deze serie geeft de toeschouwers de kans om heel wat prachtige oude Jaguar-modellen op de baan te zien. De C, D, E Type en andere bolides zijn de blikvangers. De Masters Endurance Legends, zijn dan weer de wagens uit de uithoudingsracerij die de huidige LMP voorafgaan. Dat plateau is echt een prachtige gelegenheid om dit soort wagens te zien."

Er zijn tevens de F1 van FIA Masters Historic Formula One Championship, Grand Prix bolides van de Historic Grand Prix Cars Association, de schitterende prototypes van het Masters Historic Sports Car Championship, toerwagens en sportwagens, met andere woorden kwaliteit en verscheidenheid gaan weer hand in hand.

De Belgische Federatie voor Oude Voertuigen BFOV, heeft ondertussen van de Spa Six Hours ook het evenement van het jaar gemaakt. Vanaf donderdag 14 september laat een Warm-Up de leden toe om met hun eigen wagens op de omloop te rijden en de parking 14 is nog maar eens voorbehouden aan de voertuigen van meer dan 25 jaar oud. Het hoofdkwartier van de BFOV, met name de villa van Eau Rouge, wordt een filmzaal met vertoningen van beelden uit de autosport van toen.

spasixhours15-sat-82

Wil je alvast de sfeer proeven, bekijk dan de fraaie reportage van Autosport.nl reporter Mattijs Diepraam, die vorig jaar DEZE "Groeten uit" maakte.

TIJDSCHEMA

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet