Retro

Retro 1990: Gezellige NAV-races op circuit Zolder zorgen voor de nodige spanning

peter-gerhards

Formule Ford 2000/Sports 2000: Verrassende winst voor Peter Gerhards
Voor Peter Gerhards klopte voor het eerst alles. De Mondiale-coureur zette zijn poleposition ditmaal ook in een overwinning om. Veelvoudig FF2000-winnaar Jan Litjens had nog wel zijn best gedaan om de Amsterdammer te onttronen, maar na er in één ronde driemaal bijna afgegaan te zijn, moest de Reynard-piloot definitief lossen. Voor Geva Racing was het dus een prima weekend. Later op de dag zou het team in de Pré 80-categorie van de 1600's immers eveneens met de zege gaan strijken. Ger Brands bleek opnieuw de snelste Sports 2000-vertegenwoordiger, zij het dat het veld(je) hier slechts drie auto's telde.

Benelux Renault 5 Turbo Cup: Veel spektakel op Zolder
Veel spektakel viel er bij de Vijfjes te genieten. De local Simons-boys bezetten de eerste twee startplaatsen, wat door de concurrentie nu niet bepaald in dank werd afgenomen.

renault turbo simons

Van het begin af aan werd het tempo door de broertjes Simons bepaald, waarbij Paul deze keer nog het voordeel van de twijfel kreeg betreffende het al dan niet te vroeg starten. De eerste ronde verliep bepaald niet zonder incidenten.

martens-schade
Met schade kon Marc Martens zijn strijd voortzetten.

Auto & Sport hoofdredacteur Marc Martens kwam in de eerste bocht al in de problemen. In de vijfde ronde vormde zich een kwartet achtervolgers, bestaande uit Frans Verschuur, Marquet, Leen de Groot en Hendrik Jan de Vries.

verschuur-achtervolger

Verschuur moest zowel aanvallend als verdedigend rijden. Een alles of niets poging op Valentijn Simons in de Villeneuve bocht eindigde bijna catastrofaal voor de Samson-rijder, die zijn wagen ternauwernood op de baan kon houden. De temperaturen in zijn wagen waren eigenlijk al te hoog opgelopen en het was daarna beter om aan de punten voor het Nederlands kampioenschap te denken. Marquet profiteerde onmiddellijk van de situatie. De Groot en De Vries werden respectievelijk vijfde en zesde. Eerstgenoemde klaagde over remproblemen en de vele gele vlaggen, veroorzaakt door een crash van Tasking rijdster Els Scholten, waardoor niemand progressie kon maken. Andermaal een slimme wedstrijd van Stephane de Groodt, die de Junior-overwinning in de wacht sleepte. Wegens een niet conforme carburateur werd Paul Simons na afloop van de race nog uit de uitslag geschrapt.

start-axjes

Citroën AX Cup: Marcel van Vliet op weg naar de titel
Bij de AX-jes is Marcel van Vliet zo goed als zeker van de titel. Na een boeiende strijd met Thijs van Dijk, Patrick van Dissel, die helaas met een kapotte versnellingsbak moest afhaken, en Rob Karst, mocht de truckverkoper de bekers en bloemen op het podium gaan afhalen.

rallycross-adolfs

Spectaculaire AX-acties vielen er te bewonderen, vooral bij het uitkomen van de chicane en het opgaan van de heuvel achter de pits. Donald Molenaar zorgde in de startronde voor de nodige consternatie, door zonder iemand geraakt te worden, in de fout te gaan. Molenaar wist zich echter uitstekend te herstellen en via de snelste ronde als achtste de finish te passeren. Indien er een schoonheidsprijs te vergeven zou zijn voor de mooiste luchtsprong, dan zou die ongetwijfeld naar de debutant Tom Coronel gegaan zijn. Amée de Jong, die zich van meet af aan in de strijd om de kop gemengd had, finishte als vierde en won de Ladies-Cup. Achteraf waren er wat problemen, doordat er bij enkele deelnemers materiaal uit de grille was weggehaald. Tenslotte werd alleen Jenny van Hilten wegens technische malversaties gediskwalificeerd.

strijd-van-dijk-karst
Pittig duel tussen Thijs van Dijk en Rob Karst

Reacties

  • 6
  • 0
   
  René de Boer 13 september 2017 11:05

  Mijn eerste bezoek aan een 'buitenlands' circuit. Mooie ervaring!

  • 6
  • 0
   
  Willem J. Staat 13 september 2017 11:38

  27 Jaar geleden dat ik dit allemaal geschreven heb. Ongelofelijk.

  • 8
  • 0
   
  Gerrie Hoekstra 13 september 2017 11:42

  We worden oud Willem... maar het was toen wel erg leuk, die tijd. Je hoort mij niet zeggen dat vroeger alles beter was..., maar toch mis ik de races voor het NK in Nederland wel.

  • 8
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 13 september 2017 12:28

  Toen autosport nog leuk was en betaalbaar.

  • 5
  • 0
   
  Drrrrkkk 13 september 2017 12:40

  Dat enorme Formule Ford startveld... anno 2017 haast niet meer voor te stellen.

  • 1
  • 0
   
  Dirk 13 september 2017 12:42

  Circuit Zolder blijft een van mijn favoriete circuits, publiek heeft verschillende plekken met mooie uitkijk. In oktober weer NASCAR weekeinde :-)

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 13 september 2017 16:00

  Ging vroeger met verschrikkelijk veel plezier naar Zolder in de 70's en 80's. Helaas teveel gechicaneerd, de laatst gebouwde (na de Sacramentsheuvel) heeft een prachtige dubbele rechterbocht om zeep geholpen. Dat gebeurde n.a.v. de fatale crash van Villeneuve in 1982.

  • 0
  • 0
   
  Herman 15 september 2017 14:34

  Mooie herinneringen aan de bloedhete zomer van 1990 :) Het was ook mijn eerste bezoek aan een circuit in het buitenland. Ik was er als toeschouwer en kan me nog herinneren dat er een paar in de grindbak gingen in de eerste linkse.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 14 januari 2018 22:23

  Niet alleen op de baan moest er geveegd worden, binnen,had ik ook een kub grind. En een hoop gezeur over de rolkooi, de helft van de auto´s kon hiervoor afgekeurd worden.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet