Retro diversen

Retro: Groeten van de 7e Ollon –Villars Historic Hillclimb

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, maakte de Ollon – Villars heuvelklim in Zwitserland deel uit van de internationale kampioenschappen. Alle toprijders uit die tijd streden op de tien kilometer lange bergweg die het plaatsje Ollon in de Rhône vallei verbindt met de beroemde wintersportplaats Villars. Tot de (klasse)winnaars in die tijd behoorden o.a. Jim Clark, Innes Ireland, Jean Behra, Jo Siffert, Gerhard Mitter, Ludovico Scarfiotti, Edgar Barth en natuurlijk Herbert Müller. Deze laatste werd afgelopen weekend geëerd tijdens de 7e editie van de nu historische heuvelklim.

Tekst: Ed Heuvink
Foto's: Mark Vincent en Ed Heuvink

De Zwitser had een uitstekende staat van dienst, meestal uitkomend voor Porsche. Zo won hij tweemaal de Targa Florio, waarvan in 1973 samen met Gijs van Lennep en was hij Europees heuvelklim kampioen in 1964. Helaas verongelukte Müller op de Nürburgring tijdens de 1000 kilometer race van 1981.

a4

Zijn zoon Daniel was dit weekend aanwezig en reed de ex-Regazzoni Tecno Formule 2 de heuvel op.

a2

Ook aanwezig was Philippe Siffert, de zoon van Zwitserlands meest bekende en geliefde autosport held. De jonge Siffert was alleen toeschouwer tijdens het weekend.

a11

De Lotus 24 waarmee Siffert senior in 1963 in de Grand Prix' actief was, werd door de Engelse eigenaar omhoog gereden.

a1

Wel actief was Henri Pescarolo, de viervoudig Le Mans winnaar bestuurde de Inaltera GT waarmee hij samen met Jean-Pierre Beltoise als achtste finishte in de 1976 editie van de 24 Uur van Le Mans.

a5

Locale raceauto fabrikant Sauber was aanwezig met verschillende oude sportwagens, de nieuwste was de 1989 C9 uit 1989.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet