Historic Grand Prix Zandvoort

Retro: De Historic GP voorbeschouwd (8): Classic F3

gpmh14-sat-99

Welke F1-coureur van de jaren zeventig en tachtig is niet in deze auto's doorgebroken? Het waren de hoogtijdagen van de Formule 3, toen de F3-race op Monaco winnen nog een zaak van echte prestige was. Tientallen auto's uit dit glorieuze tijdperk komen nu voor het eerst naar Zandvoort, voor een optreden dat vooral nostalgie zal oproepen bij iedereen voor wie Prost, Senna en Piquet jeugdhelden waren.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

Het verhaal van de klasse
Het is opmerkelijk hoe sterk Classic F3 als kampioenschap aan het groeien is, juist nu de GP de Monaco Historique zijn F3-race heeft geschrapt. Steeds vaker komen de deelnemers van overal in Europa bij elkaar om samen te racen, in de afgelopen maanden nog op Magny-Cours en de Nürburgring, en de velden blijven groeien en groeien. Ook Zandvoort mag zich verheugen op ruim 30 auto's, van Ralts tot Martini's, van Chevrons tot Lola's, van Marches tot Argo's.

gpgh2017-sun-13

Duel om in de gaten te houden
Christian Olsen won twee weken geleden op de Nürburgring beide races in zijn Martini MK39. Maar tegenstand komt van Valerio Leone in zijn March 783 en Andrew Haddon in zijn pas aangekochte Chevron B34, die destijds van Riccardo Patrese was.

ogp17-thu-29

Bijzondere auto's
Twee auto's springen er wat ons betreft uit, vanwege hun extra glorieuze verleden. Mark Martin komt met de Ralt RT3 waarmee Ayrton Senna eind 1982 op Thruxton in de F3 debuteerde, terwijl David Shaw de Ralt RT1 meebrengt waarin Nelson Piquet zijn grootste successen vierde. Shaw stond al eens op pole in Monaco met deze auto, dus hij zal ook hier voorin meedraaien.

ogp17-thu-28

Opvallend gezicht
In de oudste auto van het veld is Randall Lawson van de partij, de man achter het YTCC en de bekende automodellenwinkel Autopassion. Met zijn GRAC-Renault kwam hij op Magny-Cours niet verder dan de vrije training, nu probeert hij het met zijn Martini MK12. Lawson is overigens niet de enige Nederlander in het veld. Frans Vörös en Max Koebolt verschijnen aan de start met een paar Martini MK37's in Marlboro-kleuren en zijn gevaarlijke outsiders, vanwege hun snelheid, maar ook omdat de Martini's tot de nieuwste auto's van het veld behoren.

gpgh2017-sun-6
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet