Historic Grand Prix Zandvoort

Retro: De Historic GP voorbeschouwd (6): NK GTTC

hzt17-sat-13

Het NK GTTC is de laatste paar jaar de recordhouder 'grootste klasse' tijdens de Historic Grand Prix en 2017 is daarop geen uitzondering. Er staan niet minder dan 57 namen op de inschrijflijst en dat is geen toevallig totstandgekomen getal - het is namelijk precies het aantal auto's dat maximaal mag starten op Zandvoort.

Tekst: Jan-Bart Broertjes
Foto's: Mattijs Diepraam

Het verhaal van de klasse
Het State of Art NK GTTC, of voluit Nederlands kampioenschap voor Gran Turismo's en Touring Cars staat open voor auto's gebouwd tussen 1966 en 1981. Alle auto's voldoen aan de FIA-homologatie van hun tijdperk en dat verklaart meteen de populariteit van deze serie: racen met auto's uit de hoogtijdagen van de autosport! Zoals vele door Nederlanders georganiseerde historische raceseries, trekt het NK GTTC ook veel buitenlandse deelname. De HGP is daar het ultieme voorbeeld van. Er is dit jaar al twee keer
eerder op Zandvoort gestreden om de punten, evenals op Spa en Assen. Het seizoen wordt 14 en 15 oktober afgesloten op Zolder.

hzt17-sat-57

Duel om in de gaten te houden
Wordt het een van de vele Porsches, waarbij we Leonard Stolk en Lex Proper als winnaars van vorig jaar de beste kansen toedichten? Of een Ford? Er zijn geen Capri's, uitgezonderd die van Niels-Ole Andersen, dus dan zetten we toch in op Freddy van Sprundel als aanvoerder van de Escort RS-armada. Of wordt de winnaar een BMW? Dan tippen we Eric Holthausen die op Assen niet te kloppen was in zijn 3,5 CSL. En dat is nog niet alles, er staan nog wat andere kanshebbers op de lijst, zoals Dirk Waaijenberg in
zijn Ferrari 308.

hzt17-sat-25

Bijzondere auto's
Het klinkt misschien vreemd, maar juist de gewone auto's zijn soms bijzonder. Zo komen diverse Oosterburen met VAG-producten die we hier niet zo vaak zien aan de start: Thomas en Luca Schroder met een VW Scirocco TS, Heinz Stueber met zijn gemeen snelle Golf 1.6 en Michael Schmitz met een Audi Coupé. Ook de Duitse Alfa GTAm's zijn er weer en bovendien twee Denen met Datsun 240Z's: Kenneth Gregers Petersen en Lars Bækhave Feldskov. Zeer welkome gasten, want de importeurs van Japanners waren in de jaren '70 zeer actief op Zandvoort, ze horen er dus bij om het plaatje compleet te maken!

hzt17-sat-27

Opvallend gezicht
We hoeven het eigenlijk niet meer te melden; BMW-ontwerper Adrian van Hooydonk is ook dit jaar weer van de partij in zijn fraaie 2002 Tii. Een ander opvallend 'gezicht' is dat van een klein Mini'tje dat veel grotere auto's het nakijken geeft. Timo Span doet dat normaal gesproken al behoorlijk goed in zijn grijze Clubman, maar Steve Jones in de Swiftune Mini 1275 GT kan daar nog een schepje bovenop doen, zo denken wij. Houd de nummer 237 in de gaten!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet