Historic Grand Prix Zandvoort

Retro: De Historic GP voorbeschouwd (5): Masters Pre '66 Touring Cars

CY7H9343

De toerwagens van Masters Historic Racing kruisen op de Historic Grand Prix de degens in een race van een uur, met een verplichte pitstop. Ford Mustangs hebben dit jaar alle wedstrijden gewonnen. Henry Mann was de winnaar op Silverstone in de rood met gouden Alan Mann Racing-versie. Ook op Brands Hatch was Mann de snelste, geholpen door toerwagenlegende Steve Soper. In Barcelona waren Chris Beighton en Simon Hadfield de winaars, maar zij werden op slechts 0,3 seconde gevolgd door Olivier Hart, in alweer een Mustang!

Tekst: Jan-Bart Broertjes
Foto's: Chris Schotanus, Erik van der Schaaff

Het verhaal van de klasse
De Pre '66 Touring Cars brengen de raceromantiek van het oude EK toerwagens terug. Er is sprake van ouderwets deurkrukkenracen: waar bij alle andere Masters-klassen de track limits slechts met één wiel overschreden mogen worden, mogen de toerwagens met drie wielen over de witte lijn! Om het interessant te maken is het veld gecombineerd met een aantal klassen uit het NK HTGT, zowel toerwagens als GT's. Een idee dat werd ingegeven door de magere velden die deze serie dit jaar getrokken heeft. Leuk bedacht, alleen kwamen er daarna prompt 33 inschrijvingen binnen! Met 26 "Nederlanders" erbij wordt het dus dringen. De Pre '66 Touring Cars hebben na Zandvoort nog één race op het programma staan, in het bijprogramma van de Spa Six Hours half september.

2 770

Duel om in de gaten te houden
De grote vraag is simpelweg: wie gaat er winnen? Er is zeker een dozijn kanshebbers! We noemden al een paar V8-piloten, maar de Lotus Cortina's waren vorig jaar sneller dan hun grote broers. Wij tippen Carlos Monteverde en... Steve Soper! En wat te denken van David Hart in een Alfa Romeo GTA, zeker ook een kanshebber. Of de NK HTGT-toerwagenracers dit geweld bij kunnen benen moeten we zien. De Ford Falcon-brigade zal worden geleid door Martin Bijleveld/Jaap van der Ende, Carlo Hamilton en Frits Campagne, die Jasper Izaks als co-piloot heeft geëngageerd. Ondertussen gaat het allemaal om de punten en wie daar dit seizoen goede zaken doen zijn Mini Cooper-rijders Jonathan Lewis en René de Vries, die uit zullen zijn op hun zoveelste klasse-overwinning.

BX5C1055

Bijzondere auto's
Dat zijn in dit veld de GT's, de vreemde eenden in de toerwagen-bijt. De snelste komen uit in de GTS11-klasse en daar verwachten we dat Mark Dols en Robert Hamilton hun strijd van Assen zullen voortzetten, in hun Marcos 1800 GT's. Sponsor Porsche is vertegenwoordigd door 911 en 356 modellen en ook Onno Vlaanderen is erbij met zijn zeldzame Apal-Porsche. En let op het kleinste autootje in het veld, de 997 cc grote Ginetta G4 van Brian Lambert.

CY7H0253

Opvallend gezicht
In Nederland zijn we gewend aan racende prinsen, maar Denemarken heeft er ook één: prins Joachim, de jongere broer van de Deense kroonprins Frederik. Hij racet al een aantal jaren met een Lotus Cortina en heeft nu, in navolging van een groeiende groep historische rijders uit Denemarken, de weg naar Zandvoort weten te vinden. Voor de bezoeker met pararazzi-neigingen een uitdaging om Bernhard en Joachim samen op de foto vast te leggen!

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet