Retro diversen

Retro: Roy Lunn, geestelijke vader Ford GT40 overleden

Op 5 augustus jl. overleed Roy Lunn, de man die het Ford Advanced Vehicle Department verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de Ford Mustang en de diverse Ford GT 40 projecten. De Brit werd 92 jaar oud.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Ford Racing

Roy Lunn 1


Roy Lunn, geestelijke vader Ford GT40 overleden
Bij Ford Noord Amerika rouwt men om het verlies van Roy Lunn, de 92 jarige Brit, die in de zestiger jaren bij Ford verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de Mustang en de Ford GT40. Gedurende WWII was Lunn bij de Britse RAF actief en na de oorlog begon hij zijn automotive carrière bij AC Cars en later Aston Martin, waar hij voor het DB Le Mans project in de vijftiger jaren zijn bijdrage leverde. In 1958 trad Lunn in dienst van Ford Engeland als planning manager en engineer.

In 1971 werd Lunn Vice President of Engineering bij Kar Kraft, verantwoordelijk voor de productie van de Boss Ford 429 Mustang en diverse andere projecten. Vervolgens stapte hij over naar American Motors en droeg bij aan de ontwikkeling van de Jeep Cherokee, de eerste Amerikaanse auto die op de Chinese markt geproduceerd werd. Vervolgens was hij in de diverse SCCA kampioenschappen betrokken bij diverse Renault Sport projecten in Noord Amerika.

Nadat hij de AMC Groep verlaten had, werkte hij kortstondig voor het Pentagon. In 1987 ging Lunn met pensioen maar schreef drie boeiende boeken. "The Oil Crises Sooner than you might Think" in 2004, globalization- A Worldwide Quest For A Sustainable Future in 2008 en The World Crisis- It All Started With 9/11, 2009

In 2006 werd hij in de Automotive Hall of Fame opgenomen vanwege zijn enorme bijdrage aan de ontwikkeling van de Ford GT40. De op de GT40 gebaseerde Mark IV won exact 50 jaar geleden de 24U Le Mans en die was volledig in Amerika gebouwd.

Op 90 jarige leeftijd werkte Lunn nog steeds aan nieuwe concepten die de aandacht van de Universiteit in Californië trokken. Binnen zes maanden was Lunn Mechanical Engineering Mentor in Santa Barbara en gaf nog wekelijks advies en onderwijs "over de auto van het volk" waarvan ook een 3 D model bestaat.

Roy Lunn 2

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet