Retro

Retro 1990: Er viel weer veel te beleven bij de Zandvoort Clubraces van mei 1990

litjens
Jan Litjens in de winning-mood

Jan Litjens overheerst Formule Ford 2000
De gecombineerde Formule Ford 2000/Sports 2000-wedstrijd kreeg ditmaal een welkome injectie dankzij een elfkoppig Deens contingent FF2000-mensen. De noorderlingen gaven te kennen met plezier regelmatig ons duinencircuit te willen bezoeken, als er tenminste wat gedaan kon worden aan het, voor hobbyrijders als zij, fnuikende inschrijfgeld. Ondanks de Scandinavische tegenstand was het Jan Litjens die zijn stempel op de race drukte. De man uit Horst gaat nu echt hard met zijn 86-er Reynard en was iedereen te snel af in een wedstrijd die hij uiteindelijk met zo'n 10,5 seconde voorsprong op Bob Krijnen won.

gerhards

Peter Gerhards bracht Gert Valkenburg's fraaie Mondiale 89 als derde binnen, terwijl de in de 70-er jaren op Zandvoort zeer bekende Ier Tommy Mullin tenslotte vierde werd in diens Reynard SF87.

ernst-onderstal
Pittige strijd tussen Huib Onderstal en Hans Ernst

Hun geringe aantal ten spijt ging het er aan de kop van de Sports 2000 toch nog geruime tijd heftig aan toe. Poleman Brands won uiteindelijk de race voor routinier Huib Onderstal en Matthew van Diessen finishte derde.

vol-veld-asconaas
Een mooi vol startveld Ascona's

Jan van Rijn pakt voorsprong in de Opel Ascona Cup
Als laatste race op deze zonnige dag vertrok een veld van 36 wagens voor de vierde wedstrijd van hun kampioenschap. Na de eerste ronde bestond de kopgroep uit het viertal Leo Kemmer, Jan van Rijn, Cees Glansdorp en Michel Schaap. De koppositie werd hierna voor een tweetal ronden overgenomen door Leo Kemmer, maar werd daarvan voor de volgende tien ronden verdrongen door Cees Glansdorp. Na een verbeten gevecht nam Jan van Rijn hierna het heft in handen en bouwde gestaag een voorsprong op, die op de finish was opgelopen tot bijna drie seconden. Als tweede ging Glansdorp over de finish, gevolgd door Kemmer en Michel Schaap, die een zeer regelmatige race reed en een week eerder op het Belgische circuit van Zolder knap winnaar werd.

verlengde-ascona
Vreemd gezicht zo'n verlengde Ascona op Zolder

Deze keer had hij minder geluk, want hij kreeg van de wedstrijdleiding een strafminuut aan zijn broek vanwege te vroeg starten en belandde nu slechts op een 21ste plaats. Zijn plek werd ingenomen door de steeds beter rijdende Wilco van Vegten. Door deze en een eerder behaalde overwinning alsmede twee tweede plaatsen heeft Van Rijn nu een riante voorsprong opgebouwd. Cees Glansdorp zal er alles aan moeten doen om de ontstane 35 punten achterstand in de resterende 4 races om te buigen in een voorsprong op zijn grootste rivaal in deze druk bezette klasse.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet