BOSS GP

Dubbel podium voor Rinus van Kalmthout in BOSS Grand Prix op Paul Ricard

rvk pr 1

Na zijn debuut in de BOSS Grand Prix tijdens de Jumbo Familiedagen driven by Max Verstappen wilde Rinus van Kalmthout meer ervaring opdoen met downforce en veel vermogen. Hij kreeg daartoe de kans op het circuit van Paul Ricard. De KNAF Talent First-coureur liet zien dat hij de 700 pk sterke GP2 volledig onder controle heeft. Hij werd in de kwalificatie en beide races tweede achter de snelle Toro Rosso Formule 1 van Ingo Gerstl en versloeg de tweevoudig winnaar op Zandvoort Johann Ledermair glansrijk.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

rvk pr 2

Met als volgende race in de USF2000 op Road America op het programma voor het weekend van 24 en 25 juni had Rinus van Kalmthout de mogelijkheid om af te reizen naar het prachtige circuit van Paul Ricard, waar de BOSS Grand Prix haar derde evenement van het seizoen reed. Een uitstekende gelegenheid voor de jonge coureur om ervaring op te doen in de krachtige Jumbo GP2. Na de technische malheur op zondag tijdens de Max Verstappen fandagen op Zandvoort, waar de jonge KTF-coureur graag aan de 110.000 bezoekers zijn snelheid had willen laten zien, was de falende V8-motor door Judd weer in orde gemaakt.

rvk pr 3

In de kwalificatie op zaterdagochtend reed Van Kalmthout in het veld met 18 Big Open Single Seaters met een rondetijd van 1:48.308 de tweede tijd. Alleen de 930 pk sterke Toro Rosso STR1 F1 van Ingo Gerstl was sneller. Johann Ledermair, op Zandvoort tweemaal winnaar, deed ruim 1,2 seconde langer over een ronde over het Franse circuit.

rvk pr 4

Bij de rollende start van de eerste race over twintig minuten was Van Kalmthout prima weg, hij behield zijn tweede positie en kon het spoor van de Toro Rosso in de beginfase goed volgen. De KNAF Talent First-rijder reed zeer constante rondetijden, maar moest elke ronde ongeveer een seconde prijsgeven op de snelle Toro Rosso. Ledermair kon in zijn GP2 het tempo van de jonge Nederlander niet volgen en zag hem elke ronde verder weglopen. Na tien strak gereden ronden kwam Van Kalmthout zo als tweede over de finish, waarbij hij wist dat dit het maximaal haalbare resultaat was.

rvk pr p1

De tweede race op zondag duurde 25 minuten en kende een nagenoeg zelfde verloop. Opnieuw had de 16-jarige coureur een prima start, moest toelaten dat Gerstl wegliep, maar was op zijn beurt veel sneller dan de overige BOSS-coureurs. Een spannend moment in de race was het vele inhalen van achterblijvers die op een ronde werden gezet. Dat lukte Van Kalmthout gelukkig zonder zelf echt in de problemen te komen, hij werd na een foutloze race opnieuw tweede achter Gerstl, met net als in de eerste race een marge van tien seconden op Ledermair.

rvk pr p2

Rinus van Kalmthout gaat zich na de twee avonturen in de 700 pk sterke GP2 nu weer focussen op zijn carrière in Amerikaanse Mazda Road to Indy. Over een kleine twee weken is het prachtige circuit van Road America de volgende ronde, daar zal Van Kalmthout zijn tweede positie in het USF2000 kampioenschap verdedigen en zo mogelijk zijn achterstand op klassementsleider Oliver Askew verkleinen.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Total, Quick sports and leisure wear en het KNAF Talent First programma.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet