Retro

Retro 1990: Emoties tijdens Paasraces op Zandvoort


Formule Ford 1600: Een emotionele koers
Als gevolg van een overvol Paasprogramma moest de Formule Ford ditmaal genoegen nemen met één kwalificatie, wat gelijk enkele deelnemers opbrak. De Fin Anttalainen moest noodgedwongen achteraan starten na koppelingsproblemen. Marc Goossens, Glen Haverals, Frans Vörös (gastrijder in de ex-Kersbergen Van Diemen RF89) en Han du Pau werden naar de staart van het veld terug verwezen vanwege het over het hoofd zien van de gele vlag. Ruud Spoolder, de winnaar van de eerste race, plantte zijn Fina/Marlboro-Van Diemen op pole met Sascha Maassen's Reynard naast zich. Franc ten Wolde (Pennzoil) en Oscar Middeldorp (Samson) bezetten de tweede rij en Werner Koopman en André van Hoof de derde.

maassen-op-kop

Ten Wolde had de beste start en leek in de Tarzan de leiding te pakken, totdat hij er rechtdoor ging met niet functionerende achterremmen. Bij de tweede doorkomst leidde Maassen voor Spoolder, Middeldorp, Van Hoof, Koopman en Eric Roest.

crash-fford

De Belg Marc Delpierre in zijn Camel-Van Diemen ontbrak echter en een eenzaam wiel kwam de Tarzanbocht inrollen... Inderdaad, wat meerderen al vreesden was nu echt gebeurd; de 19-jarige en uiterst fanatieke Waalse nieuweling was zwaar gecrasht. Bij het ingaan van de tweede ronde voor de pits kwam hij uiterst abrupt uit de slipstream van een voorganger, raakte de controle over zijn wagen kwijt en vloog links vol de vangrail in, sloeg vervolgens enkele malen over de kop en werd naar het midden van de baan gekatapulteerd. Dat alles zonder dat iemand anders geraakt werd..., wat in feite een wonder was. De race werd afgebroken en een reddingsactie kwam op gang om de Belg uit zijn beklemde situatie in het wrak te redden. Uren later, na allerlei checks in het ziekenhuis bleken zijn kwetsuren van gelukkig onvoorstelbaar lichte aard, namelijk een gebroken middenvoetsbeentje en een gekneusde elleboog.
De race ging opnieuw van start, waarbij iedereen zijn oorspronkelijke gridposities weer mocht innemen, wat van vitaal belang zou blijken voor Ten Wolde. Spoolder had ditmaal de beste start, maar bij de tweede doorkomst in de Tarzan schoof Middeldorp zeer laat remmend en uiterst brutaal binnendoor bij de Hagenaar, die dat duidelijk niet verwacht had.

contact-spoolder
Kanshebber Ruud Spoolder werd in de Tarzanbocht door Oscar Middeldorp geraakt en moest opgeven.

Een touché was het gevolg en de Fina-coureur belandde aan de buitenkant naast de baan met beschadigde voor- en achterwielophanging en een illusie armer. Middeldorp kwam ook niet ongeschonden uit de strijd met een verbogen linker spoorstang.

ten-wolde
Een fel duel om de eerste plaats tussen de Duitser Sascha Maassen en de Nederlander Franc ten Wolde.

Daarna ging het duel om de kop in feite nog slechts tussen Ten Wolde en Maassen. Tenslotte stormde de Zaankanter voor de eerste maal winnend op Zandvoort over de finish met de uiterst minieme voorsprong van 0,052 seconde. Van Hoof werd prima derde, de gehandicapte Middeldorp vierde, Koopman vijfde en de subliem doorgestoten Goossens en Anttalainen zesde en achtste. René Kouwenberg won opnieuw de pre 80-categorie, ditmaal echter nadat Cees van Coevorden was gediskwalificeerd vanwege passeren onder de gele vlag.

ascona-glansdorp
Cees Glansdorp werd de Opel Ascona winnaar.

Opel Ascona Cup
Na enige positiewisselingen in de eerste vijf ronden van de 20 ronden durende race waren er hierna voor de koppositie geen veranderingen meer. Cees Glansdorp won zodoende met drie seconden voorsprong op Jan van Rijn, die op zijn beurt weer drie seconden voorsprong had op Maarten Jansen in deze laatste race van de tweede paasdag. Als vierde kwam Leo Kemmer over de finish, gevolgd door een van een negende positie gestarte Jack de Lange. In de laatste ronde moest de Zandvoorter toch nog het onderspit delven tegen Wilco van Vegten die als zesde over de finish kwam.
   


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet