Retro

Retro 1990: Emoties tijdens Paasraces op Zandvoort

groeo-eens
Rob Nobels maakte er een fraaie show van.

Groep Eens
De gehomologeerde auto's mochten zaterdag reeds hun act opvoeren en hier haalde Rob Knook, één van de mensen met de beste wagenbeheersing van de Rensportschool cursus, met zijn Camaro de eerste beker binnen. In de klasse tot 2000cc ging de hoofdprijs naar Rob Nobels met zijn Toyota Corolla, na een boeiend duel met Henk Tappel. In de kleine klasse tot 1300cc ging de zege naar Marcel Kesseler met een Toyota Starlet.

Technisch virus en diskwalificaties overheersen nieuwe Citroën AX Cup
De Citroën AX werd ook bij de tweede wedstrijd geteisterd door diverse diskwalificaties en een doorsluimerend technisch virus. Na afloop van de openingsraces werd al een flink aantal rijders bestraft met 20 strafpunten. Grootste breekpunt was het feit dat de onderste voorwieldraagarmen volgens de Technische Commissie versterkt waren door middel van lassen, anders dan in het reglement toegestaan. De bestrafte rijders van het openingsweekend Patrick van Dissel en John Hoogendoorn maakten er tijdens de Paasraces een leuk onderonsje van en gingen als één en twee over de finish.

pittig-ax-duel
Er werd weer flink gebeukt tijdens de AX-race.

De vreugde bij de twee rijders was echter van korte duur. Doordat per abuis een ronde te vroeg de verkeerde auto als eerste werd afgevlagd kwam de pace-car in de baan om de orde te herstellen. Beide koplopers konden de sportcommissarissen niet verblijden met het feit de gele vlag over het hoofd gezien te hebben. Vervolgens werden beide auto's uit de uitslag gehaald. Maar zij waren niet de enigen. Marion Thomas en Mariette Adolfs werden op dezelfde gronden gediskwalificeerd. De eerste prijs bij de dames ging naar Pauline Borrius Broek voor Amee de Jong.

De winnaar van de eerste race Marcel van Vliet, die vanuit het middenveld naar de derde plaats oprukte, werd door de diskwalificatie van Van Dissel en Hoogendoorn winnaar, maar werd later ook vanwege het inhalen onder de gele vlag uit de uitslag geschrapt. Van Vliet ging echter na de race in beroep en wist uiteindelijk zijn gelijk te krijgen en pakte voor de tweede maal het maximaal aantal punten. Donald Molenaar werd als tweede geklasseerd, voor John de Vos en Rob Karst. Hopelijk krijgen we tijdens het derde evenement op 6 mei een keer een normale einduitslag zonder allerlei straffen.

Squadra Bianca
Na een prachtige start van dit grote veld met witte Italiaanse wagens verloren we reeds na één ronde de man met de snelste trainingstijd, Fred Frankenhout. Hendrik van der Wildt pakte hierdoor de kop, gevolgd door Jan van Vugt, Bart Rosman, Louk Termeytelen, Frits Kroymans en Anton Mets. Een ronde later was Rosman weg uit deze groep, hij moest de strijd staken. Jan van Vugt werd de nieuwe koploper, die dit tot de finish wist vol te houden en daarmee zijn eerste overwinning binnenhaalde. Van der Wildt moest zijn tweede plaats op vier ronden voor het einde afstaan aan Termeytelen, maar eindigde de race op slechts 1,5 seconde van de winnaar. David Hart reed een prachtige inhaalrace, want via een 17de plaats na één ronde pakte hij in de hierop volgende zes ronden twee plaatsen per ronde om uiteindelijk als vierde te eindigen.

alfa-squadra-bianca

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet