Retro

Retro 1990: Emoties tijdens Paasraces op Zandvoort

frans-verschuur

Renault GT Turbo: Frans Verschuur wint na lange winterpauze

Na een lange winterpauze konden de 34 gegadigden in de Renault GT Turbo voor het eerst weer hun cupkunsten vertonen. In deze categorie werden de trainingssessies opgesplitst in even en oneven startnummers. Europees finale-winnaar Frans Verschuur kon voor de eerste keer in zijn cup-carrière de pole voor zich opeisen met naast hem Leen de Groot. De op het laatst ingestapte Raymond Coronel reed naar een derde tijd, gevolgd door de teamgenoot van Verschuur, de Belg Stephane de Groot. Debutante Francoise Loogman, de Nederlandse winnares van de Samson-competitie, ging van start vanaf een keurige 16de startplaats. Tot halverwege de wedstrijd maakten de ervaren cuprotten Verschuur, De Groot, John Postmaa en Coronel de dienst uit.

schade-tarzan-clio

Door een aantal crashes in de Tarzanbocht, voornamelijk veroorzaakt door remproblemen, werd interventie van de pace-car noodzakelijk, waardoor de wedstrijd voor een aantal ronden geneutraliseerd werd. Doordat de pace-car niet de leider oppikte trokken de koplopers hier nogal wat voordeel uit. Na de herstart veranderde in de strijd om de kop betrekkelijk weinig en Verschuur boekte met Leen de Groot in zijn kielzog als eerste de volle winst.

duel-clio-vries-postmaa
Fel duel tussen Hendrik-Jan de Vries en John Postmaa

Tegen de als derde geklasseerde John Postmaa werd door Valentijn Simons protest aangetekend wegens agressief rijgedrag. Uiteindelijk resultaat was dat beiden uit de eindrangschikking geschrapt werden en Raymond Coronel de lachende derde werd. Veteraan Geerlof Stam bewees nog steeds goed mee te kunnen komen. Vanaf een 27ste startplaats werkte hij zich uiteindelijk naar een zevende plaats algemeen. In dit veld geen geringe prestatie. Francoise Loogman moest nog echt wennen aan het echte cupracen. Zij moest nadat de pace-car verdwenen was weer in haar ritme komen omdat zij de koplopers niet wilde hinderen. Zij werd uiteindelijk als tiende geklasseerd.

pim-stoel
Zware crash voor gastrijder Pim Stoel. De journalist stapte ongedeerd uit.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet