Retro diversen

Retro: Gijs van Lennep bundelt bijzonder raceleven. Biografie racelegende verschijnt a.s. zaterdag

Gijs van Lennep biografie cover

Veertig jaar geleden won Gijs van Lennep voor de tweede keer de 24 uur van Le Mans. Het was zijn laatste race; een afscheid in stijl. In zijn langverwachte biografie die zaterdag 26 november a.s. verschijnt, blikt Gijs terug op zijn bijzondere raceleven. Een leven dat hij (zo zegt hij zelf) leefde in geleende tijd na zijn bijna fatale crash op het circuit van Spa in 1966. Het boek telt 300 pagina's en ruim 470 veelal nooit eerder gepubliceerde foto's.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Gijs van Lennep overleefde de misschien wel gevaarlijkste jaren uit de historie van de autosport. Hij won twee keer de 24 uur van Le Mans, scoorde punten in de Formule 1, werd Europees kampioen in de Formule 5000 en schreef de laatste Targa Florio op zijn naam - de mythische wegrace op Sicilië. Dat succes leverde hem in Nederland in 1999 de titel "Coureur van de Eeuw" op.

Weinig autocoureurs mogen terugkijken op zo'n veelzijdige carrière als Gijs. Begonnen in een Volkswagen Kever op Zandvoort bereikte hij de wereldtop. In zijn hoogtijdagen reed Gijs regelmatig ruim 25 races per jaar en kwam hij tegelijkertijd uit in de meest uiteenlopende raceklassen, zoals de Formule 1, het WK voor sportwagens, de Noord-Amerikaanse Can-Am Cup, de Rallye Monte-Carlo, het EK voor toerwagens en de Formule 5000. Gijs reed daarbij in dienst van fabrieken als Porsche, Abarth en Alfa Romeo, en voor de raceteams van markante autosporticonen als John Surtees en John Wyer.

Gijs over het verschijnen van zijn biografie: "Ik ben er eerlijk gezegd enorm blij mee en trots op. Het is toch bijzonder als een groot en dierbaar deel van je leven op deze mooie manier is samengevat. Ik ben ook blij dat het nu pas is verschenen, want als je ouder wordt, kijk je soms toch anders tegen bepaalde dingen aan. In dit boek is dus ook mijn kijk op de dingen nu verwerkt, al die jaren later, en ik denk dat het daardoor een beter en completer beeld geeft van hoe ik het beleefd heb. Als ik door dit boek blader, wordt eens te meer duidelijk hoe jammer het geweest zou zijn als het toen op Spa allemaal ineens voorbij zou zijn geweest. Er is weliswaar weleens beweerd dat ik na dat ongeluk niet meer de oude was, maar ik heb daarna langer geracet dan ervoor en juist na dat ongeluk mijn grootste overwinningen behaald. Ik kijk dan ook met veel plezier en dankbaarheid terug op mijn raceleven. En ik hoop dat iedereen nu, net als ik, geniet van dit boek!"

Gijs van Lennep biografie fragmenten binnenwerk

'GIJS VAN LENNEP, de biografie van een bijzonder raceleven' is samengesteld door Mark Koense. "Het werd hoog tijd voor hét boek over het raceleven van Gijs en het was een voorrecht dit te mogen samenstellen," aldus Mark. "Rob Wiedenhoff had de tekst reeds geschreven. Hij was de aangewezen man om Gijs' loopbaan op te tekenen, want toen Gijs nog racete, was Rob erbij. Zijn verhaal vormt de rode draad van dit bijzondere boek, inclusief herinneringen en reflecties van Gijs. De meer dan 470 foto's maken het bovendien een zeldzaam document. Ik heb ze in alle uithoeken van de wereld gevonden; natuurlijk thuis bij Gijs, maar ook op zolders in Amerika, in kelders in Londen, in vergeten archieven in Italië en in de Porsche-fabriek. De hulp die we daarbij kregen, tekent het enthousiasme voor dit boek. Mijn grootste dank gaat echter uit naar Gijs en zijn echtgenote Jenny voor het mogen documenteren van wat een onvergetelijk deel van hun leven was, zodat nu ook anderen ervan kunnen genieten."

In de voorverkoop zijn reeds vele exemplaren verkocht en iedereen die het boek tijdens die voorverkoop reserveerde, kan het zaterdag 26 november a.s. persoonlijk van Gijs in ontvangst nemen bij Porsche Centrum Leusden.

Op die dag start tevens de reguliere verkoop en is het boek te koop in de webwinkel van www.rtlgp-magazine.nl en via geselecteerde speciaalzaken.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet