HGPCA

Retro: Nederlanders scoren op Algarve Classic Festival

Senten-Images Portimao-9

De Nederlanders die naar het zonnige Portugese zuiden waren afgereisd voor de historische seizoensafsluiting op het circuit van Portimão, kwamen goed voor de dag op het Algarve Classic Festival. Bob Stevens behaalde een fraaie klasseoverwinning, terwijl Karsten Le Blanc twee maal sterk presteerde in zijn Healeys.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Retro Racing Magazine

De meeste Nederlanders kwamen aan de bak in de Iberian Endurance, het Spaanse historische GT-kampioenschap. Niet voor de punten, maar gewoon omdat het circuit van Portimão er zo mooi bij ligt en de Portugese zuidkust zo'n fijn temperatuurtje heeft in deze tijd van het jaar.

Senten-Images Portimao-6

Bob Stevens (Lotus Elan 26R) was ontegenzeggelijk de man van de wedstrijd(en) onder onze landgenoten, want de Lotus-coureur stond twee maal op het podium in zijn klasse. In de tweede race behaalde hij daar zelfs de overwinning in. De jonge Stevens was in de eerste race bovendien de snelste Nederlander, met een zevende plaats algemeen. Ook Max Boodie (Ford Mustang) verscheen twee keer op het podium. Een andere podiumklant was Rob Bergmans (Iso Rivolta), die in de tweede race tweede in zijn klasse werd.

Senten-Images Portimao-3

Ook de andere Nederlanders kwamen goed voor de dag. Jos Stevens (Lotus Elan 26R) reed netjes naar twee top-20-klasseringen, terwijl Pieter Boel (De Tomaso Pantera) in de eerste race fraai duelleerde met de Corvette Grand Sport van Michiel Campagne. Terwijl Michiel als negende algemeen eindigde, finishte broer Frits als 14e in de eerste race. Michiel was in de tweede race de snelste Nederlander met een zevende plaats algemeen. Bart Uiterwaal genoot in zijn Mustang intussen van het circuit en kwam twee keer aan de finish.

Senten-Images Portimao-4

Leo Voyazides en Simon Hadfield wonnen beide races in hun Ford GT40. Twee keer versloegen ze de Portugese GT40's van José Albuquerque en vader en zoon Macedo Silva.

Senten-Images Portimao-5

Omdat Masters en Peter Auto deze keer Portugal links hadden laten liggen, was het aan Motor Racing Legends van Duncan Wiltshire en Automobiles Historiques van Flavien Marçais om het internationale programma te verzorgen. Wiltshire had net als op Spa de Stirling Moss Trophy en RAC Woodcote Trophy samengevoegd tot één veld (wel een stuk kleiner dan op Spa!), dat op zaterdagavond van start mocht voor een race van twee uur. Philip Walker en Miles Griffiths triomfeerden in hun Lotus 15, terwijl Karsten Le Blanc – vaardig gesecondeerd door Nigel Greensall – zijn kleine maar dappere Healey 100S naar een sterke negende plaats reed, plus een klasseoverwinning.

14923107 10208225264133244 2128668657 o

Le Blanc kwam ook met Greensall aan de bak in de GT & Sports Car Cup van Automobiles Historiques. De E-type van Derek Hood/Chris Ward/John Young won, terwijl Le Blanc en Greensall als negende finishten in de oude vertrouwde Healey 3000 met kenteken DD300. Zonder een drivethrough hadden ze zelfs nog hoger kunnen eindigen.

14923954 10208225264253247 957579014 o

Marçais organiseerde speciaal voor het festival ook nog een 200km-race voor Le Mans-auto's – een beetje bij afwezigheid van Peter Auto. Ook daarin gingen Voyazides en Hadfield met de hoofdprijs ervandoor. Ze deelden samen een Lola T282 in Gitanes-kleuren en daarnaast hun bekende Lola T70 Mk3B in het wit-blauw van Avallone. De T282 won de race, de T70 werd tweede.

Senten-Images Portimao-8

Chris Ward won beide HTCC-races met zijn Jaguar XJS Group 44. Ook in de Historic F3 was er één winnaar van beide wedstrijden: Valerio Leone in zijn March 783.

Senten-Images Portimao-7

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet