Retro diversen

Retro: Vandaag staan we even stil bij V8 Supercarlegende Peter Brock

Vandaag is het exact tien jaar geleden dat de legendarische Peter Brock tijdens een Historische Rallye om het leven kwam. De destijds 61-jarige Brock was de grootste toerwagencoureur die de wereld ooit gekend heeft.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

1985 Hockenheim
In 1986 en 1987 reed Brock met Holden een aantal EK/WK wedstrijden.


Stilstaan bij Peter Brock
Velen staan vandaag even stil bij het feit dat het exact tien jaar geleden is dat de Australische Toerwagenlegende Peter Brock tijdens een historische Rallye op 61-jarige leeftijd om het leven kwam. Brock was zonder twijfel één van de grootste toerwagencoureurs die de wereld ooit gekend heeft. Brock zegevierde negenmaal in de Bathurst 1000. En die Bathurst 1000 zeges maakten van hem een icoon. Ook won hij eenmaal de Bathurst 24U.Tien zeges op Bathurst in totaal. In 1972 leverde Brock een formidabele prestatie door de Bathurst 1000 geheel alleen in een Holden Torana LJ XU1 te rijden. Het was de eerste en ook de allerlaatste maal dat een coureur in zijn eentje de volledige afstand mocht afleggen.

Van de huidige generatie coureurs zou alleen zijn voormalige pupil Craig Lowndes Brock mogelijk kunnen evenaren. Enkele weken na Brock's fatale crash won Lowndes de Bathurst 1000 in 2006. Lowndes noemt dit nog steeds één van zijn beste races. In 1984 zegevierde Brock samen met Larry Perkins in de Bathurst 1000 en die Holden VK is eigenlijk één van de meest memorabele auto's waarin hij gereden heeft. Niet dat die auto nu zo uniek is, maar wel vanwege de Marlboro tabaksreclame waar nog een behoorlijke rel over ontstond bij het moment aan de poorten van Bathurst. Diehard fans hadden graag ook die kleuren op het monument gezien. De namen Brock en Holden zijn synoniem voor de meeste fans, maar "Peter Perfect" was ook verbonden aan Volvo, Ford en Lada.

Untitled-2
Peter Brock nadenkelijk in Spa 1987.

Door zijn populariteit op Bathurst werd Brock ook ver buiten de autosport een nationale held. Bathurst maakte van Brock een icoon die opkwam voor de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners Down Under, maar ook de minder bedeelden in de samenleving. Na de dood van Brock kondigde men in Australië destijds twee dagen van nationale rouw aan. Zowel linkse als rechtse politici bewezen "Peter Perfect" destijds de laatste eer. Brock had zijn laatste wilsbeschikking niet goed geregeld en nog steeds zijn er meningsverschillen, waardoor er veel niet geautoriseerde merchandise in de handel leverbaar is. Zo blijkt dat ook "Peter Perfect" maar een mens was. Maar een bijzonder, zoals je ze in de autosport niet of nauwelijks tegenkomt.

Untitled-14
Brock geheel links. Wachten op de rijderswissel in Spa 1987. Een bijzonder mens.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet