Historic Grand Prix Zandvoort

Retro: De zondag van de Historic Grand Prix 2016


IMG 2397

De F2-race liet een schitterend duel zien tussen Matthew Watts' March 772 en Richard Evans in de March 79B. Watts leidde het grootste deel van de wedstrijd, al liet Evans hem mooi staan in de Gerlachbocht om daarna in de Hugenholtzbocht tijdelijk de leiding over te nemen. Over de lijn was het verschil zes tienden van een seconde. François Derossi, de winnaar van gisteren in de 1000cc F3's, werd vandaag verslagen door Ewen Sergisson.

IMG 2281

De 500cc F3's kregen 's middags een forse regenbui over zich heen, wat een enorm spektakel opleverde van 500'tjes die volkomen dwars door de Audi-S móésten. Door de regen kwamen Darrell Woods (Cooper Mk12) en Brian Jolliffe (Cooper Mk9) bovendrijven. Het werd een fotofinish: Woods leidde de hele wedstrijd nipt, maar Jolliffe gaf extra gas na het geel vanwege de Cooper van Ad van der Kroft, die op de ideale lijn in de Arie Luyendijkbocht was stilgevallen. Jolliffe won met 0,122 seconden verschil... De afgetekende winnaar van gisteren, Peter de la Roche, gaf een ronde voor het einde de pijp aan Maarten.

IMG 2786

In de tweede race voor het NK HTGT – die opnieuw achter de safety car eindigde – draaiden Michiel Campagne en Alexander van der Lof de rollen om. De Corvette van Campagne dook na vier ronden voorbij aan de Bizzarrini van Van der Lof, waarna de twee het publiek met hun duel bleven vermaken. Net als gisteren finishte Tom Kuiper als derde.

IMG 7522

Steve Dance leek er in zijn Capri in het begin vandoor te gaan in de tweede race voor het NK GTTC, maar alles werd anders toen de regen losbarstte. Lex Proper ging met zijn Porsche 911 uiteindelijk met de winst aan de haal in de wedstrijd met het grootste veld van het weekend - en dat na een start vanaf de 48e positie op de grid!

BX5C4017

De Junior-race werd een beetje een rommeltje door diverse safetycarsituaties. Favoriet Manfredo Rossi moest al vrij aan het begin opgeven, daarna werd na acht ronden de uitslag opgemaakt, waarbij James Murray (Lola Mk5A) tot winnaar werd uitgeroepen. In de einduitslag werden de tijden van de twee races als heats bij elkaar opgeteld. Daarin bleek Murray opnieuw de beste.

IMG 7553

Ook vandaag genoot het publiek van een uitgebreid lunchprogramma, met demo's van Porsche, BMW en een scala aan F1- en Le Mans-auto's.

BX5C4099

Komende week blikt AUTOSPORT.NL Retro terug met een uitgebreid sfeerverslag.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet