Historic Grand Prix Zandvoort

Retro: De zaterdag van de Historic Grand Prix 2016


BX5C2112

Bij de kleintjes kwam het aan de kop van het veld helaas niet van slipstreamduels. In de eerste race van de 500cc F3 bleek Peter de la Roche (Cooper Mk5) oppermachtig. De Britse tiener reed in zeven ronden naar een voorsprong van 34 (!) seconden. Bij de Formule Juniors vertrok de favoriet Manfredo Rossi (Lotus 22) weliswaar niet van pole, maar in de race had hij de leiding al gauw te pakken. De Italiaan versloeg poleman James Murray met 13 seconden verschil. Ook in de BMW Centenary Trophy een eenvoudige overwinning: de BMW 3.0 CSL van Alexander Rittweger reed ruim een minuut weg van de tegenstand.

CY7H0027

Heel anders ging het eraan toe in de openingsrace van de dag. In het NK GTTC leek de 911 van Leonard Stolk van pole op een dominante zege af te stevenen, maar Steve Dance kwam in de slotfase in zijn Capri nog héél dichtbij. Met veruit de snelste ronde van de race deed de Brit nog een ultieme poging, maar hij kwam 162 duizendsten tekort...

BX5C2063

Bij net zo spannend was de 1000cc F3-race, waarin François Derossi (Chevron B17) maar kort voor de Brabham BT21's van Ewen Sergison en Peter Thompson bleef.

F3 Battle 3

Simon Armer (March 703) bleef intussen na de eerste ronde achter in de Hugenholtzbocht, wat een safety car opleverde.

F3Crash 1

De eerste race van het NK HTGT eindigde met een rode vlag na een zware crash van Driek Adoms in de Audi-S. Zijn MGB rolde door het grind over de kop, de coureur bleef gelukkig ongedeerd. De winst ging naar Alexander van der Lof, die in zijn Bizzarrini 5300 GT de Corvette Grand Sport van Michiel Campagne bij de start aftroefde en daarna voorbleef. Tom Kuiper werd derde in zijn Corvette.

2 1935

Kwalificatiesessies waren er ook nog. In de FIA Masters Historic Sports Cars pakte de Chevron B19 van Nick Padmore/Max Smith-Hilliard de pole. Padmore was Simon Hadfield (Lola T70 Mk3B) en Manfredo Rossi (Osella-Abarth PA1) te snel af. Jan Lammers en Nicky Pastorelli werden 15e algemeen en waren in hun Ferrari 365 GTB/4 ruim de snelsten in hun klasse.

2 484

In de Pre-War Sports Cars, debuterend op de Historic Grand Prix, voerden Sam Stretton (Alta Sports) en Rudi Friedrichs (Alvis Speed 20) een verhitte strijd om de pole. Stretton bleek uiteindelijk de snelste. Morgen zijn de races van beide klasses.

2 932

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet