Retro diversen

Oud F2 Teambaas Fred Opert overleden

Via zijn FB pagina liet Bobby Rahal afgelopen week weten dat zijn oude vriend Fred Opert op 77-jarige leeftijd overleden was. Opert was meer dan 55 jaar in de automobiel-en autosportwereld actief.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2016 Hayje
Boy Hayje kwam in 1978 voor het team van Fred Opert in het EK F2 uit.

Oud F2 Teambaas Fred Opert overleden
Afgelopen weekend sijpelde het nieuws door dat de Amerikaan Fred Opert vorige week op 77-jarige leeftijd in zijn slaap is overleden. In de zeventiger jaren was Fred Opert de stuwende kracht achter vele Amerikaanse en Europese racetalenten. Niet minder dan 21 coureurs behaalde via de Opert-weg de Formule 1 en een aantal behaalde het wereldkampioenschap. Opert kwam begin zeventiger jaren met het Britse Chevron in contact. Reed met een B8 op Daytona en zou als teameigenaar jarenlang het merk in de Amerikaanse eenzitterscene en Europa vertegenwoordigen. Destijds waren zijn teams maar liefst op vier continenten actief.

2016 Rosberg
Opert was de stuwende kracht achter Keke Rosberg.

In 1978 was Opert met zowel Boy Hayje en Michael Bleekemolen in het EK F2 en de Aurora AFX-series actief. Keke Rosberg was in de F2 kopman van het team en behaalde tijdens de Donington 50.000 de eindoverwinning. Boy Hayje werd tijdens de AFX-series op Zandvoort derde en pakte de zege in de F2 klasse. Grote namen zoals Alain Prost, Alan Jones, Reine Wisell, Keke Rosberg en Jacques Laffite verdienden al bij Opert hun sporen richting Formule 1. Opert was ook de man die Keke Rosberg op 29-jarige leeftijd definitief het paspoort naar de F1 bezorgde. Keke eindigde met een Opert Chevron als vijfde in het EK F2 in 1978. Daarna nam Opert afscheid van de Europese racerij maar wel nog wel in de Formule Atlantic met o.a. Derek Daly actief. Daarna concentreerde Fred zich op de import van o.a. Strosek getunede Porsches. Tot aan zijn dood was voor Fred elke dag een nieuw avontuur en was een grote fan van de Rolling Stones en had een voorkeur voor Françaises.

2016 Gevecht
Boy Hayje in gevecht met Tiff Needell, Ingo Hoffmann en Eddie Cheever.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet