NK HARC '82-'90

Retro: Voorbeschouwing 40e Historische Zandvoort Trofee: het NK '82-'90

82-90 1

In het HARC-jubileumjaar 2016 is de Historische Zandvoort Trofee een evenement met een hoog Hollands gehalte. De vier racegroepen die aan de start komen, zijn immers allemaal Nederlandse series. Wat niet wegneemt dat de HZT zoals altijd een sterk internationaal karakter kent, want de Nederlandse historische raceseries zijn stuk voor stuk zeer succesvol er en trekken van oudsher internationale deelnemersvelden. Nieuw is daarnaast de debuutrace van het HARC NK'82-'90. We hebben de inschrijflijsten bekeken en nemen ze stuk voor stuk onder de loep. We sluiten de reeks af met het nieuwe NK '82-'90.

Tekst: Jan-Bart Broertjes
Foto: Henri van Gelder


De HZT ziet ook de geboorte van een nieuwe historische raceklasse, het HARC NK '82-'90, bedoeld voor 'youngtimer' historische toerwagens en GT's, auto's die tussen de 25 en 35 jaar oud zijn. De HARC introduceert deze nieuwe klasse, waarbij alleen gereden wordt in Nederland, om nieuwe rijders en nieuwe auto's te trekken en zo de historische autosport gezond te houden. Laagdrempeligheid is daarom het uitgangspunt.

Er is een groot potentieel aan betaalbare auto's beschikbaar en het reglement ziet erop toe dat de kosten beperkt blijven, onder meer door het gebruik van straatbanden. Ook bij het YTCC en de BRAVO kun je overigens met historische auto's uit deze bouwjaren terecht.

Er hebben al veel coureurs interesse getoond om bij de HZT acte de présence te geven in het NK'82-'90 en de deelnemerslijst begint vorm te krijgen. Het wordt in elk geval een Duits feestje met BMW's E30 en een Mercedes 190E 2.3-16, terwijl we ook deelname uit de Porsche-gelederen verwachten. Ook Toyota's worden genoemd, van de kleine Starlet tot aan de grote Supra en wat te denken van de Volvo 850, de stationcar die Jan Lammers beroemd maakte? Zo kunnen we nog even doorgaan: Alfa 75, Citroen AX GT, Renault 5 GT Turbo. Allemaal iconische racewagens uit de eighties die we graag weer in actie willen zien!

Het HARC NK'82-'90 rijdt drie races op de zondag.

Meer informatie

Tijdschema Historische Zandvoort Trofee + Vrij Rijden

Toegangskaarten kosten 10 euro, maar HARC-leden hebben gratis toegang tot de evenementen, inclusief een weekendkaart voor de Historic Grand Prix (voorverkoopprijs 40 euro). Ook ontvangen leden zes keer per jaar RTL GP Magazine met daarin het HARC-journaal. Met een gratis hapje en drankje in de HARC-hospitality en korting op de Vrij Rijden Dagen is het lidmaatschap van 85 euro razendsnel terugverdiend. U kunt u als lid aanmelden op de website van de HARC.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet