MG & Triumph Competition

Retro: Voorbeschouwing 40e Historische Zandvoort Trofee: MG Triumph Competitions

MG TR Comp 1

In het HARC-jubileumjaar 2016 is de Historische Zandvoort Trofee een evenement met een hoog Hollands gehalte. De vier racegroepen die aan de start komen, zijn immers allemaal Nederlandse series. Wat niet wegneemt dat de HZT zoals altijd een sterk internationaal karakter kent, want de Nederlandse historische raceseries zijn stuk voor stuk zeer succesvol er en trekken van oudsher internationale deelnemersvelden. Nieuw is daarnaast de debuutrace van het HARC NK'82-'90. We hebben de inschrijflijsten bekeken en nemen ze stuk voor stuk onder de loep. Als derde komen de MG Triumph Competitions aan bod.


Tekst: Jan-Bart Broertjes
Foto's: Carlo Senten, Henri van Gelder, Mattijs Diepraam

We noemen het al jaren MG Triumph Competitions, maar de officiële naam is Triumph Competition & British HTGT. En dat is terecht, want er rijden veel meer dan alleen deze twee merken in deze serie die zich al jarenlang kenmerkt door een Duits-Nederlandse samenwerking: Marcos, Austin-Healey, TVR (4 stuks maar liefst), Morgan, Jaguar, ja zelfs een zeer zeldzame Warwick 350GT siert de inschrijflijst. Er zijn twee divisies met een ingewikkelde klasse-indeling, maar op de baan strijd je gewoon met degene die net voor of achter je rijdt. Eén ding is zeker: met zo'n 40 deelnemers in het veld heb je altijd strijd! De Triumph Competition & British HTGT rijden drie races tijdens de HZT, één op de zaterdagmiddag en twee op de zondag.

MG TR Comp 2

Het voorspellen van een winnaar is geen sinecure. Op Zandvoort heeft Paul Conway met zijn Morgan +8 al tientallen races in deze klasse gewonnen. Hij kent het circuit evenals zijn auto als zijn broekzak. Maar resultaten uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst, want in het Triumph TR-kamp zijn de heren Christian Marx, Paul Lejeune en Mario Neumann zeer wel in staat om hem partij te bieden.

hzt2015-zaterdag-21

Ook Robert Hamilton in zijn Marcos 1800GT en het Duitse Jaguar E-type-drietal Rainer Vorköpper, Rhea Sautter en Georg Nolte hebben kansen op de overwinning. Philippe Vermast kennen we als snelle Triumph-coureur. Hij staat nu ingeschreven met een TVR en zijn doel daarbij is ongetwijfeld om nog sneller te gaan. Als dat lukt, rijdt hij vooraan. We gaan het met belangstelling volgen.

hzt2015-zaterdag-22

De MG's strijden als altijd voor hun eigen klassement. Kees Rozema is de kampioen van 2015 en hij verdedigt zijn titel in de MGA. Alex de Boom en Melle van de Wal waren het afgelopen jaar zijn belangrijkste tegenstanders in hun MGB's en ook zij zijn weer van de partij. Deze drie vormen echter slechts het topje van de MG-ijsberg. De eerste races van de Triumph Competition & British HTGT hebben inmiddels plaatsgevonden op Hockenheim. Wil je de laatste dagkoersen weten, kijk dan hier voor de uitslagen.

Meer informatie

Tijdschema Historische Zandvoort Trofee + Vrij Rijden

Toegangskaarten kosten 10 euro, maar HARC-leden hebben gratis toegang tot de evenementen, inclusief een weekendkaart voor de Historic Grand Prix (voorverkoopprijs 40 euro). Ook ontvangen leden zes keer per jaar RTL GP Magazine met daarin het HARC-journaal. Met een gratis hapje en drankje in de HARC-hospitality en korting op de Vrij Rijden Dagen is het lidmaatschap van 85 euro razendsnel terugverdiend. U kunt u als lid aanmelden op de website van de HARC.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet