Retro

Retro 2006: Jeroen Bleekemolen voelt zich Superman tijdens A1GP Zandvoort


Terwijl BN'ers als Ruud Gullit en Katja Schuurman zich naar de Pangaea Lounge, de A1 Club of een andere VIP-tent begeven, zit premier Jan Peter Balkenende achter het stuur van een Spyker die hij over het circuit mag rijden.

 balkenende_8315

Later zal de minister-president, die een groot autosportfan en -volger is, Bleekemolen op de startgrid succes wensen.

 balkenende_8755

De over het algemeen mannelijke toeschouwers hebben op dat moment echter veel meer oog voor de danseressen, die op grote trucks en het gezang van de Australische zangeres Dannii Minogue op het officiële A1GP-lied hossen. Hoewel de pasjes van de in latex gepropte dames door de bekende choreograaf Barry Stevens bepaald niet zouden worden onthaald op zijn gevleugelde slogan 'vooral doorgaan', zijn de fans zeer in hun nopjes.

 showdames_braz

 dames__nl_show

"Wat zeg je'', beantwoordt een man zijn piepende mobieltje. "Sta jij als VIP aan de bittergarnituur? Nou, wij hebben hier op het rechte eind onze eigen lekkere hapjes.''
De fans staan te genieten. En dan moet de hoofdwedstrijd van het A1-weekend met de bijna-overwinning van Jeroen Bleekemolen nog beginnen.
Tegen drieën is het bijna zover.

 straaljagers_8790

Vier straaljagers van de Nederlandse luchtmacht vliegen in formatie over het circuit. Niet veel later worden de motoren gestart. Het stationaire gebrom heeft iets magisch. Dan wordt de gasplank vol ingetrapt en rijden de 22 echte coureurs en de clown annex ‘rijdende chicane’ Nur Ali uit Pakistan hun opwarmrondje.

 start2_8839

Vanuit de stilstaande start heeft Bleekemolen succes. Terwijl de winnaar van de sprintrace Zaugg zijn bolide al in de eerste ronde in de bandenstapel van de Gerlachbocht parkeert, heeft ‘Bleek’ reeds drie plekjes gewonnen.

 crash_9485

De vanaf de tiende positie op de grid vertrokken Aerdenhouter is inmiddels zevende. Het publiek juicht.
Bleekemolen gaat in de negende ronde als een van de eersten de pitstraat in voor de verplichte bandenstop. Alle rijders moeten tussen de achtste en twintigste lap een keer deze handeling verrichten. Het werk van het Nederlandse team ziet er aardig uit. Bleek speert weer weg.

 actie_8830

Als het overgrote deel van de landen nog naar binnen moet, doet de Pakistaan Ali van zich spreken. De man die op het allerlaatste moment door zijn land was gevraagd om aan de A1GP mee te doen, is werkelijk een verhaal apart. Kwam hij tijdens de kwalificatie al op domme wijze stil te staan op het circuit waardoor hij bijna de Griekse wagen aan flarden werd gereden, nu maakt de Aziaat het wel heel erg bont. Ali slipt bij het ingaan van de pitstraat, slaat af en blokkeert vervolgens tientallen seconden lang de ingang van de pitlane. Bizar! Marshals kunnen Ali maar net op tijd wegrollen als er veel rijders voor hun verplichte stop de pit willen induiken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet