Retro

Retro 2006: Jeroen Bleekemolen voelt zich Superman tijdens A1GP Zandvoort


Het is duidelijk. Deze eerste Grand Prix sinds 1985 in de Zandvoortse duinen wordt drie dagen lang één groot oranje-feest. Het is aan de kust van vrijdag tot en met zaterdag Koninginnedag.

 sheiks_9351

Ook naast de baan is er continu vermaak voor de fans. Zoals bij de vermaarde 24 uurs-race van Le Mans een kermis en het beroemde reuzenrad voor vertier zorgen, kunnen de supporters zich op Zandvoort eveneens laven aan randgebeuren.
Zo ervaren de fans bij de 'tire change competition' aan den lijve hoe moeilijk het is om een onder hoogspanning een band van een A1-bolide te wisselen. De uit het publiek geplukte gelegenheidsmonteurs moeten in groepjes van twee zo rap mogelijk een pitstop uitvoeren. En dat blijkt nog helemaal niet zo eenvoudig. Een opgeschoten jongen, die al een paar biertjes van hoofdsponsor Bavaria naar binnen heeft gewerkt, belooft zijn vrienden een toptijd. Maar ja, dan moet ie voor het 'echie' met de pneumatische boor aan de slag. Na een geworstel van twintig seconden krijgt hij pas de wielmoer los, waarna deze tot overmaat van ramp ook nog eens onder de wagen wegrolt. Zijn maatjes liggen in een deuk van het lachen.
Uiteindelijk blijkt de met een rood aangelopen hoofd getooide knaap meer dan 42 seconden nodig te hebben voor het completeren van de bandenwissel. Mocht hij ooit een droom hebben gehad om als racemonteur aan de slag te gaan, is deze nu flink gecrasht. Snel loopt hij terug naar zijn geparkeerde biertje.

 fans_8729

 fans_7169

Het is zaterdagmiddag één uur als er tegenover het perscentrum een lange rij supporters staat. De 23 A1-coureurs hebben zich daar achter een lange tafel verschanst voor een handtekeningensessie. De fans staan geduldig in de file. Vooral bij het plekje van 'local hero' Jeroen Bleekemolen is het dringen geblazen.
Jolanda van Meel is een van de vele aanwezigen die van de Nederlandse deelnemer een krabbel krijgt. Ze is met een groep van 14 man naar Zandvoort gekomen en zal later dit seizoen ook de A1 Grand Prix' van Tsjechië, Dubai en Engeland bezoeken. Hoewel Van Meel uit het Limburgse land van Jos Verstappen komt en ook fan van 'The Boss' is, heeft ze zich na het bizarre afzeggen van haar held vol achter diens vervanger Bleekemolen geschaard.
Ze draagt zelfs een T-shirt met de tekst 'Jeroen Bleek beter'. "Ik heb tijdens de handtekeningsessie zo'n shirtje aan Jeroen gegeven. Hij is heel goed benaderbaar en vond het hartstikke leuk.'' Volgens Van Meel heeft de A1 een hoge aaibaarheidsfactor voor de fans. "Bij de Formule 1 gaat het alleen maar om geld en worden de coureurs door bodyguards afgeschermd. Da's minder.''

 fans_6319
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet