HARC

Retro: De nationale historische autosportkalender van 2016

NK HTGT Saisonfinale 1 Senten Images

Nadat we eind december al de belangrijkste internationale kampioenschappen en evenementen in de historische autosport onder de loep namen, kijken we op AUTOSPORT.NL vandaag naar wat er komend jaar op eigen bodem staat te gebeuren. Waar kun je dit jaar om de hoek genieten van het mooiste dat de autosport in het verleden te bieden heeft gehad?

Tekst: Jan-Bart Broertjes
Foto's: Carlo Senten, RetroRacing, Jan-Bart Broertjes

De Nederlandse historische racekalender draait als altijd om twee evenementen. Natuurlijk is er de Historic Grand Prix, dit jaar op 2, 3 en 4 september. Een internationaal gebeuren dat zo populair is dat er slechts twee nationale klassen in het programma passen (NK HTGT en NK GTTC).

Een nog langere traditie heeft de Historische Zandvoort Trophy, die de jubilerende HARC al sinds haar oprichting halverwege de jaren '70 organiseert. Die valt dit jaar op 30 april en 1 mei. Deze keer kent de HZT een beperkt programma. Alleen de twee Nederlandse kampioenschappen NK HTGT (voor pre-'66 toerwagens en GT's en NK GTTC ('66-'81) komen hier in actie, plus de MG Competitions, aangevuld met de kick-off van de nieuwe nationale historische raceklasse NK HARC '82-'90. Voor de toekomst moet het lukken om ook in mei weer internationale raceklassen naar het Zandvoort te trekken. Vooralsnog is het een soort van HARC Members Meeting.

GTTC

Het derde volledig historische race-evenement op eigen bodem vindt wederom plaats in Zandvoort. Op 1 en 2 oktober is dat het British Race Festival. We verwachten daar in elk geval de pre-war sport- en racewagens van de Dutch Vintage Sportscar Club.

Op Assen vindt dit jaar geen specifiek historich raceweekeinde plaats, maar er wordt wel degelijk historisch garacet. Tijdens de Finaleraces (22-23 oktober) zullen bijvoorbeeld de historische monoposto's van HMR en het GTTC van de partij zijn. Het NK HTGT bezoekt Assen tijdens het weekend van hun klassesponsor, de Gamma Racing Days op 6 en 7 augustus.

2013 HMR Zandvoort - 042

De Duitse Hansa Pokal Rennen op 10 en 11 september zullen ook een flink historisch karakter hebben, met in elk geval de eenzitters van HMR. Dat weekend vindt er trouwens een Duitse invasie in ons land plaats, want op Zandvoort keert de aloude Nordsee Cup terug. Ook daar rijden landgenoten historisch en wel in de Kampf der Zwerge, de regelmatigheidsklasse voor Abarths, Mini's en NSU's die ook een aantal Nederlandse deelnemers kent.

Op Zandvoort is er op 30 en 31 juli het Oldtimer Festival en daar wordt geracet door de Youngtimer Touring Car Challenge, terwijl de Alfa Challenge op het duinencircuit in actie komt tijdens het Spettacolo Sportivo op 27 en 28 augustus.

KdZ

We hadden het al even over formulewagens. De historische monoposto's rijden dit jaar twee keer op Zandvoort, en wel tijdens de Pinskterraces (14-15 mei) en de Finaleraces op 8 en 9 oktober.

De Pinksterraces mag je als historische formulewagenliefhebber sowieso niet missen, want de Marcel Albers Memorial vormt dit jaar een staalkaart van Formule Fords van de jaren '70 tot en met het vorige decennium. De historische Formule Vee is net als vorig jaar te gast op Zandvoort tijdens het DNRT Super Raceweekend op 6 en 7 augustus.

YTCC

Waar moet je zijn om onze nationale historische coureurs in de omliggende landen in actie te zien? In Duitsland op Hockenheim voor de Jim Clark Revival (16-17 april, met YTCC, MG Competitions en de Alfa Challenge). In België mag je de Spa Summer Classic (25-26 juni) niet missen met NK HTGT, NK GTTC, YTCC en MG Competitions. Alleen de HMR rijdt in een ander weekend op Spa, namelijk op 23 en 24 juli. Op Zolder rijdt HMR op 16 en 17 april en dat is exact een week na het weekend van Masters Historic Racing aldaar. Het NK GTTC rijdt ook op Zolder, maar dan op 8 en 9 oktober tijdens de NASCAR-races. De YTCC rijdt net als vorig jaar de Aarhus Classic Race in Denemarken (28-29 mei).

Ook Engeland komt aan bod: het NK HTGT rijdt op Brands Hatch (28-30 mei) en de MG Competitions op Cadwell Park (17-18 september). Tenslotte is er in het najaar op een flink eind rijden de Dijon Motors Cup (8 en 9 oktober), waar zowel het NK HTGT, de YTCC als de MG Competitions hun seizoen zullen afronden.

MG comp 1

AUTOSPORT.NL Retro zal de nationale én internationale historische autosport komend seizoen weer van nabij volgen, dit jaar in nauwe samenwerking met RetroRacing Magazine.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet