Retro

Retro 1989: Veel emoties tijdens beslissende Finaleraces Zandvoort

kersbergen-albers

Finaleraces Zandvoort: Titelstrijd In Formule Ford 1600 eindigt in tranen
De spanning was uiterst voelbaar. Marcel Albers had de Nederlandse titel praktisch in zijn zak, maar kon in principe ook in de Benelux-serie nog aan de kop eindigen. Evan Kersbergen had hier echter de beste papieren. Duidelijk was dat de heren het elkaar niet cadeau zouden geven. Albers stond wederom op pole met een ruime 0,6 seconde voorsprong. De race werd er één vol drama.

fford-start-tarzan

Reeds in de eerste doorkomst van de Tarzanbocht gingen Goossens en Du Pau dwars. De snelle Belg overleefde het en zou via een formidabele rit door het veld heen tenslotte op de vierde plaats belanden.

De strijd tussen Kersbergen en Albers nam eigenlijk al direct vorm aan. De gespannen Evan Kersbergen die vóór Marcel Albers moest eindigen raakte zijn rivaal in de Tarzanbocht en verloor de neus van zijn auto, wat hem op het rechte eind stevig opbrak. De tweede ronde toucheerden de kemphanen elkaar weer en in de derde ronde op de Nissanbocht afgaande gebeurde het waarschijnlijk onvermijdelijke.

albers crash kersbergen

albers crash kersbergen2

In zijn gedrevenheid dacht Kersbergen aan de binnenkant een gat te zien, dat er volgens waarnemers ter plekke niet was. In één klap zat de Delftenaar over Albers heen en kwam met een krom chassis in de grintbak tot staan, met de nodige waterlanders tot gevolg.

tranen-kersbergen
Tranen en teleurstelling bij Kersbergen. Een paar weken later maakte de waterlanders plaats voor enorme vreugde toen Evan de laatste en beslissende race in het Europees kampioenschap op Hockenheim op zijn naam schreef en daardoor de EK titel veroverde voor de huizenhoge favoriet Fritz Kreuzpointer.

Zijn rivaal Albers ploeterde met een eveneens niet zo frisse auto voort in tweede positie achter de afstand nemende Belg Mikke van Hool. Vanaf dat moment was alle aandacht gericht op de Pennzoil-teamleider Franc ten Wolde. Hij was gedwongen achteraan te starten vanwege het negeren van een rode vlag in de training en maakte korte metten met zijn tegenstanders. In de vijfde ronde lag de Zaankanter al derde en acht ronden later moest ook de kreupele bolide van Albers het hoofd buigen. Door deze inhaalactie kreeg het Benelux-kampioenschap een andere wending en was de uitgevallen Kersbergen toch kampioen. Marcel Albers werd de nieuwe Nederlandse kampioen met Ten Wolde op een tweede en Kersbergen op een derde plaats.
Albers was niet blij met het mislopen van de Benelux-titel en was er niet zeker van of de wedstrijd op de meest sportieve wijze was verlopen.

teambazen

Gelukkig reikten hun beide teammanagers Rob Potharst en Frits van Amersfoort elkaar achteraf de hand en hieven er een fles pils op. Ruud Spoolder won ditmaal de pre 80-klasse nadat Eric Roest dwars was gegaan.

Eindstand Nederlands kampioenschap:
1. Marcel Albers 110
2. Franc ten Wolde 97
3. Evan Kersbergen 94
4. Rob Schellekens 69
5. Han du Pau 54
6. Cees Vermeulen 38
7. Kel Woud 36
8. Len van Leeuwen 32
9. Henk de Bruyn 15
10. Ron Selling 13

Eindstand Benelux kampioenschap:
1. Evan Kersbergen 122
2. Marcel Albers 119
3. Mikke van Hool 97
4. Franc ten Wolde 96,5
5. André van Hoof 65
6. Rob Schellekens 57
7. Han du Pau 49
8. Cees Vermeulen 23,5
9. Len van Leeuwen 17
10. Kel Woud 16,5

eric-roest-auto
Eric Roest kampioen in de Pré 80 klasse

Eindstand Nederlands kampioenschap Pré 80
1. Eric Roest 115
2. Cees van Coevorden 95
3. Robert Breukers 58
4. Ruud Spoolder 54
5.Cees J. Steenstra 37
6. Peter van de Mede 32
7. Jerry van Beilen 29
8. Jan Steenhart 24
9. Ronald Kroon 12
10. Jim Mollet 12

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet