Retro

Retro 1989: Spanning en sensatie op 'Interim-circuit' tijdens het Marlboro Racefestival

ascona-start

Marlboro racefestival: Fraaie race bij de Opel Ascona Cup
De Ascona-rijders maakten er weer een fraaie race van, waarin Cees Glansdorp en Patrick van Dissel de hoofdrol speelden. Het duo nam al snel een voorsprong en reed uiteindelijk het hele veld op één ronde. Voortdurend wisselden Glansdorp en Van Dissel van positie. Maar in de 15de ronde reed de op kop liggende Van Dissel een te wijde lijn in de Tarzanbocht waar zijn tegenstander direct van profiteerde. Glansdorp behaalde zijn eerste zege en dat met een auto die na zijn crash in de vorige race bijna Total-loss was. Michel Schaap wist zich los te maken uit de kluwen van achtervolgers en werd derde vóór Michael Thung, die last had van remproblemen en een aanlopend wiel. Jan van Rijn kan hem nog van de titel afhouden met een overwinning in de laatste race, waarbij Van Dissel buiten de punten moet eindigen. Voor Van Rijn was de race na enkele honderden meters al voorbij, doordat zijn motor de geest gaf.

Marlboro racefestival: Vijfde winst van Patrick Huisman in de Squadra Bianca
Patrick Huisman nam vanaf de pole de leiding en bouwde zijn voorsprong gestaag uit om daarmee voor de vijfde maal te winnen. In het gevecht om de tweede plaats steeg bij sommige rijders het adrenalinegehalte tot ongekende hoogten. Een groep van wel tien rijders streed om elke beschikbare meter. Peter Gerhards startte achteraan en sneed als een mes door het veld.

alfa-marcel-albers
Marcel Albers in zijn AKAI Squadra Bianca.

David Hart ging achter Gerhards als derde over de finish, maar door een strafminuut wegens te vroeg starten werd dat een 16de plaats. Daardoor schoof Bob Schippers door naar de derde plek en werd Robert Jan Melis vierde. Alex van der Lof lag lange tijd op de tweede plaats, totdat vanuit de motorkap een grote rookpluim het einde van zijn race aankondigde.

starlets-bolderheij
Evert Bolderheij kreeg zijn overwinning niet cadeau.

Marlboro racefestival: Eindelijk weer eens winst van Evert Bolderheij bij de Toyota Starlet
In de mêlée van de eerste bocht na de start werd Jaap van der Ende slachtoffer. Met een verbogen ophanging moest hij zijn Starlet in de Tarzanbocht verlaten.

frans-verschuur
Frans Verschuur op weg naar de Nissanbocht.

John Vos leek weer eens te gaan winnen, totdat hij in de zesde ronde uitviel. Uit de achtervolgende groep viel Auke Meyer weg, doordat hij in de Tarzanbocht werd aangetikt en spinde. Evert Bolderheij, Frans Verschuur en Thijs van Dijk scheidden zich vervolgens van de rest en maakten onderling uit wie er ging winnen.

thijs-van-dijk
De verrassend sterk rijdende Thijs van Dijk werd, ondanks een uitstapje, tweede.

Vooral Bolderheij en de verrassend goed presterende Van Dijk streden op het scherpst van de snede, waarbij de ervaring van de Amstelvener de doorslag gaf. Daarmee won hij uiteindelijk weer eens, zij het nipt, voor Van Dijk en Verschuur.

toyota-bolderheij

Marlboro racefestival: Prima show van Sports 2000 en Ford 2000
De startvelden voor de gecombineerde Sports 2000/Ford 2000-race mogen dan klein zijn, de snelste sportscar-rijders gaven deze keer in ieder geval een prima show weg.

sport-2000-race

Ronden lang vochten Ger Brands, Charles Zwolsman en aanvankelijk ook nog Allard Kalff, die opnieuw als gastrijder in Hans Ernst's Tiga optrad, met elkaar om de leiding. Bovendien mengde Gert Valkenburg zich nog geruime tijd in de strijd. De leider in het kampioenschap zat het deze race echter niet mee. Eerst kwam de motor op de grid maar tot 3000 toeren en stierf vervolgens weg. Dankzij een pushstart ging Gert uiteindelijk toch nog van start, net toen de kopgroep voor hun tweede ronde langskwam, zodat hij zich in het gevecht kon mengen, maar natuurlijk niet meer voor de prijzen ging. Ook Kalff moest uit de kopgroep lossen met een leeglopende band, maar werd toch nog derde. Zwolsman won de wedstrijd voor Brands.

litjens

De formulewagen klasse was eens te meer voor Jan Litjens die overall vierde werd.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet