Racing Shows

Racing Shows: 48e Essen Motor Show Feel The Beat of Speed

Eén van de slogans waarmee de Essen Motor Show in 2016 de aandacht trekt. Hoofdthema's waren 65 jaar Formule 1, James Bond, Conceptcars en 100 jaar BMW om er enkele te noemen. De grootste tuningbeurs van Europa waar de autosport nog steeds een belangrijke rol inneemt. Maar de 48e editie was dit jaar door de recentelijke gebeurtenissen in Frankrijk toch iets anders.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2015 EMS PfP3
Dit jaar een andere intro van de Essen Motor Show dan u van ons gewend bent.


Feel the Beat of Speed
Voor de 48e maal de Essen Motor Show dit jaar. Na de gebeurtenissen in Parijs eerder deze maand is alles toch anders. In Essen duidelijk voelbaar. Bij een bezoek aan de Essen Motor Show en de plaatselijke Kerstmarkt is er ogenschijnlijk met opgewekte bezoekers niets aan de hand. Schijn bedriegt. Extra bezoeker controles en alleen in de buurt van mijn hotel in de binnenstad eveneens de nodige security. Lockers voor mediavertegenwoordigers zijn uit den boze. Het vrolijk opgewekte publiek heeft er geen boodschap aan. Zij komen zich eenmaal per jaar aan racehistorie en vet getunede bolides vergapen met hier en daar nog een primeurtje.

2015 EMS Plakaat
Opmerkelijke tekst op het aankondigingsplakaat van de 48e editie.

De 48e Essen Motor Show werd vrijdag 27 november officieel door ADAC Sportpresident Herrmann Tomczyk in aanwezigheid van de DTM rijders Jamie Green, Marco Wittmann, Christian Vietoris, voormalig James Bond tegenspeler Götz Otto en een afgevaardigde van de Designfirma Zagato, in tegenstelling tot 2014, terecht zonder enige vorm van muzikale officieel geopend. Live goes on maar toch is er duidelijk iets voelbaar. De toekomst van dit soort evenementen gaat mogelijk toch iets anders worden. Feel the Beat of Speed. Laten we hopen dat het nooit de Beat of Threat gaat worden. De Essen Motor Show is tot zondag 6 december a.s. geopend. Autosport.nl maakte traditioneel haar jaarlijkse rondgang.

2015 EMS F1 Mercedes
De 2015 Bolide van Lewis Hamilton mocht bij de entree natuurlijk niet ontbreken.

Bij de fabrikanten pakten Ford en Peugeot redelijk groot uit. Mercedes was onofficieel via Mercedes Welt vertegenwoordigd. Van het VAG concern was alleen Skoda van de partij. Hoewel de fabrikanten de laatste jaren in Essen redelijk van de partij waren is er tevens een duidelijke kentering zichtbaar. Dit jaar vond in Frankfurt de tweejaarlijkse IAA plaats. Reden voor de fabrikanten om de Essen Motor Show in even jaren over te slaan.

2015 EMS F1 Cooper Rindt 1
Formule 1 blijft natuurlijk altijd een actueel thema. Hier de Cooper T77 Climax van Jochen Rindt uit 1965. Vijftig jaar geleden alweer.

2015 EMS F1 Cooper

Front opname van die schitterende Cooper Climax T77.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet