Retro diversen

Retro: Peter Stox wint twee keer in Bravo-slotweekend op Nürburgring

Start Youngtimer Cup

Op de Nürburgring vonden tijdens de ADAC Westfalen Cup de laatste twee races plaats van de Belgian Historic Cup van organisator Bravo. Voor alle klassen moest na een raceweekend op Zolder en twee weekenden op Spa nog de beslissing vallen. De Nederlander Peter Stox viel op door twee keer te winnen in Klasse 3. De Belgische Nederlander Jan van Elderen werd kampioen in Klasse 4.

Tekst en foto's: aangeleverd bericht

In Klasse 1 werden de races overheerst door de Duitser Michaël Nolte in diens gespierde Opel Kadett voor Van Sprundel, de Nederlander Van der Woude in een Porsche 911 en Guy François in zijn vertrouwde Lotus Elan. Guy François dichtte intussen een quasi-onmogelijke kloof met de Brit John Spiers dichtte. Spiers was net als andere titelkandidaten afwezig. Zo François de nieuwe Belgische kampioen Klasse 1.

Guy François

In Klasse 2 waren er mathematisch gezien nog negen titelkandidaten, maar ook hier daagden er maar enkele gegadigden op. Michael Kowaleski kwam met zijn Ford Escort MK2 als leider naar de Nürburgring, terwijl de tweede in de tussenstand, Gust Van Haelst, op dat moment in Japan vertoefde. Guy De Baer had zijn Ford GT40 wel in stelling gebracht, evenals Emiel De Weerdt. Maar ook deze GT40 kreeg geen punten toegediend omdat hij ingeschreven was in het Nederlands kampioenschap. Guy De Baer was tweemaal de snelste in Klasse 2, maar via twee tweede plaatsen hield Kowaleski aan het eind nog zeven punten over om zich kampioen te kronen.

Michaël Kowaleski

Peter Stox en Alexandra Irmgartz waren in Klasse 3 in hun Porsches de snelste in de training, terwijl Jan Van Elderen (Sierra Cosworth), de Porsches van Moortgat en Michiels en de BMW's M3 van Ruben Anders en Marc Seesing ook telkens vooraan te vinden waren op de startgrid. Stox won beide races, de eerste met zeven tellen voorsprong op Van Elderen en de tweede met minder dan een seconde voor op Luc Moortgat. De meeste aandacht ging uit naar de prestaties van Diederick Ceyssens (Porsche 964 Cup) en Pierre-Yves Paque (Porsche 911) die ex aequo aan het weekend begonnen. Paque, in de tweede Real Porsche, behaalde tijdens de eerste race de derde plaats voor het Belgisch kampioenschap. Daardoor pakte hij vier punten voorsprong op Ceyssens, die vierde werd. Toen bleek dat Ceyssens niet meer aan de start zou komen voor de tweede wedstrijd was de titel binnen voor de sympathieke Waal.

Pierre-Yves Paque

Jan Van Elderen kan de titels nog nauwelijks bijhouden die hij reeds verzamelde in zijn lange carrière. Op de Nürburgring kwam er nog eentje bij en ditmaal de eerste met de Ford Sierra Cosworth. Van Elderen startte als favoriet aan dit slotweekend met acht punten voor op de VW Golf van Patrick Verbeelen en 33 punten op de Mercedes 190 van Ronald Thienpont. Na een schitterende tweede en vierde plaats algemeen tussen het Porsche-geweld scoorde de Belgische Nederlander nog eens tweemaal vol in Klasse 4.

Jan Van Elderen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet