Retro diversen

Retro: Volop genieten op 7e Classic Wings & Wheels Gilze-Rijen

E15 WAW 776

Op de luchtmachtbasis Gilze-Rijen vond afgelopen weekeinde voor de zevende keer Classic Wings & Wheels plaats. Het door de Rotary Club Oosterhout in combinatie met Circuit Park Zandvoort georganiseerde evenement, door sommigen de Nederlandse versie van de Goodwood Revival genoemd, trok veel historische auto's, toeschouwers en bekende coureurs. De opbrengst van het evenement ging dit keer naar de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: Erik van der Schaaff

50 jaar Matra met in de hoofdrol Henri Pescarolo
Een van de hoofdthema's van Classic Wings & Wheels 2015 was 50 jaar Matra. De organisatie wist voor dit thema niemand minder dan Le Mans legende Henri Pescarolo te strikken. De Fransman, die in 1969 brandwonden over zijn hele lichaam opliep na een zware crash op Le Mans, had het enorm naar zijn zin in Gilze en was bijna niet van het tijdelijke circuit af te krijgen. Pescarolo reed onder andere in de Grac MT14 Formule Renault (1972) van Randall Lawson en in de Matra MS11 Formule 1 waarin de viervoudig Le Mans winnaar in 1968 zijn Formule 1-debuut maakte.

E15 WAW 915
Eregast Henri Pescarolo was onvermoeibaar op het circuit van Gilze-Rijen

Pescarolo genoot zichtbaar van het evenement en maakte na afloop van de demonstraties bekend dat hij zijn gage afstond aan de Nederlandse Brandwonden Stichting. "Ik heb gereden in een Bentley uit de jaren 30 van mijn nieuwe vriend, mijn Formule 1 uit de jaren 60 en een Formule Renault uit de jaren 70. Het plezier dat ik had om met deze auto's te kunnen rijden was meer dan voldoende," aldus Pescarolo, die daarna een cheque van € 2.500,00 overhandigde aan Jan Lammers, ambassadeur van de Brandwonden Stichting. Lammers zelf reed overigens enkele ronden met de Matra MS630 die in 1967 en 1968 op Le Mans reed, terwijl ook een replica van de Matra MS640, de auto waarin Pescarolo in 1969 zijn ongeluk had, aanwezig was.

Spyker C8 Laviolette GT2R na jaren weer in actie

Een andere opvallende deelnemer tussen al het historische geweld was de Spyker C8 Laviolette GT2R. De auto, in de kleurstelling van de 24 Uur van Le Mans in 2009, kwam voor het eerst in jaren weer in actie. Spyker Squadron team manager Peter van Erp was ter plaatse om een oogje in het zeil te houden. "De auto is door Victor Muller verkocht aan Robert van Spijk en Erwin van Spijk. Zij vroegen of ik hier aanwezig wilde zijn, mede omdat de auto al een tijdje stil had gestaan," aldus Peter van Erp.

E15 WAW 138
Voor Tommy van Erp kwam een droom uit op Gilze-Rijen

Voor Tommy van Erp, de zoon van Peter van Erp, was het een extra bijzondere dag. Tommy, die de afgelopen jaren in de Formido Swift Cup en Formule Renault 1.6 actief was, kreeg van de nieuwe eigenaren de kans om tijdens een van demonstraties met de GT2-auto te rijden.

"Vroeger stond ik als klein jongetje de raceauto's van Spyker Squadron te poetsen op de circuits in Europa, nu mocht ik er eindelijk eens een keer in rijden. Voor mijn vader een bijzonder moment en voor mij een droom die uitkwam, met dank aan Erwin en Robert van Spijk," aldus Tommy van Erp. De 20-jarige coureur vloog over het korte circuit en had het erg naar zijn zin in de GT-auto. AUTOSPORT.nl sprak Tommy ook nog over zijn toekomstplannen.

"Ik heb de afgelopen twee maanden in Thailand aan mijn conditie gewerkt. Ik wil volgend jaar in een GT3 auto gaan rijden en het doel is om in de Blancpain GT Series aan de start te verschijnen," aldus Tommy.

Veel bekende Nederlandse coureurs in actie
Naast honderden klassieke auto's waren er op Gilze-Rijen ook veel bekende namen uit de Nederlandse autosport aanwezig. Zo reed Giedo van der Garde met de door Geva Racing geprepareerde Coloni C3 van Henk Janus en een AC Cobra van David Hart. Hart kwam zelf ook meerdere keren in actie, onder andere met de beide Lola T70s en een Chevrolet Corvette. Voormalig Le Mans-winnaars Jan Lammers en Gijs van Lennep reden in verschillende sportscars, terwijl ook Yelmer Buurman en Melroy Heemskerk hun opwachting maakten op het Brabantse asfalt.

Mooie opbrengst voor goede doel

Aan het eind van een lange, geslaagde en vooral zonnige dag in Gilze-Rijen maakte de organisatie van Classic Wings & Wheels bekend dat er € 47.500,00 was opgehaald voor de Nederlandse Brandwonden Stichting. Met de door Henri Pescarolo gedoneerde € 2.500,00 kwam het totaal daardoor uit op € 50.000,00.

E15 WAW 933
De cheques met een totale waarde van € 50.000,00 worden overhandigd.
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet