Retro diversen

Retro: Gran Premio Nuvolari: Italiaans genieten

 Wanderers
Twee Wanderers W25 op het grote plein in Mantua

In mijn kantoor hangt een gesigneerde zwart/witfoto van misschien wel de beste coureur aller tijden, de Italiaan Tazio Nuvolari. Vierde triomfen op de motorfietsen en stapte begin jaren dertig over naar de racerij op vier wielen. Eerst voor Alfa Romeo, later voor Auto Union, waar hij een van de succesvolste coureurs uit het tijdperk van de “Zilveren Pijlen” was. Ter nagedachtenis aan de “Vliegende Mantuaan” is de Gran Premio Nuvolari in het leven geroepen, een rally voor klassieke auto’s. Afgelopen weekend nam ik daaraan deel, en genoot volop!


Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar, Timo Schiemer/Audi Tradition


Terwijl het in Nederland de afgelopen week alleen maar stralend weer was, kwam in Mantua de regen met bakken naar beneden. De technische keuring werd dan ook zo snel mogelijk afgewerkt: richtingaanwijzer, remlichten, ruitenwissers, sticker erop en klaar. Ik zat in de NSU TT uit 1971, die me voor de gelegenheid ter beschikking was gesteld door het fabrieksmuseum van Audi, en was blij dat ik in tegenstelling tot vele anderen een dak boven het hoofd had. Een cabrio is prachtig, maar niet in de regen. De andere leden van het Audi-team, waaronder lid van de raad van bestuur Ralph Weyler en hoofd van de klassieke afdeling Thomas Frank, moesten het zonder dak doen met respectievelijk een Wanderer W25 en een Wanderer Stromlinie. Gelukkig werd het net voor de start op vrijdagmiddag droog. Dat maakte het meteen een stuk aangenamer…

 NSU start
Net voor de start in Mantua

De Gran Premio Nuvolari was oorspronkelijk een speciale prijs ter nagedachtenis van de Italiaanse coureur die werd uitgeloofd voor de snelste rijder op een gedeelte van de Mille Miglia, de sectie tussen Cremona en Brescia. De prijs werd echter sinds de dood van Nuvolari maar vier keer uitgereikt, want in 1957 vond de laatste “Mille” plaats. De naam herleefde in 1991, toen de autosportclub van Mantua onder deze welluidende titel een rally voor klassieke auto’s organiseerde. De Gran Premio Nuvolari vond dit jaar voor de zestiende keer plaats en geldt inmiddels na de Mille Miglia als het op een na belangrijkste klassiekerevenement in Italië. De afstand is iets korter dan de 1000-mijlswedstrijd, maar met 943,55 kilometer nog steeds heel behoorlijk. Op vrijdag wordt in Mantua na de technische keuring vanaf 13.30 uur gestart voor de etappe naar de badplaats Viareggio aan de Middellandse Zeekust. Onderweg is er onder andere een klassementsproef op het Autodromo Riccardo Paletti in Varano nabij Parma. Op zaterdag voert de route dwars door Italië van Viareggio naar Rimini aan de Adriatische kust, waarna op zondag het laatste gedeelte van Rimini terug naar Mantua wordt afgelegd.

 NSU actie 1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet