Retro diversen

Retro: Drie Le Mans winnaars en één Indy500 winnaar in actie tijdens Classic Wings & Wheels

Senten-Images Matra 670B 1974

Met nog slechts enkele weken te gaan wordt het duidelijk dat de 7e editie van Classic Wings & Wheels een ongekend spektakel zal worden. Er is niet een alleen een veelvoud aan historische auto's en vliegtuigen te bewonderen, maar ook een aantal racelegendes zal acte de presence geven. Met de deelname van Henri Pescarolo, Jan Lammers, Gijs van Lennep, Arie Luijendijk en Giedo van der Garde brengt de organisatie dit jaar een enorme hoeveelheid ervaring en talent bij elkaar.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR en Erik van der Schaaff

1


Henri Pescarolo en Matra
Henri Pescarolo, met 33 starts en 4 zeges op Le Mans, alsmede een Formule 1 carrière die 57 Grand Prix omvat, is een levende legende. Ter gelegenheid van 50 jaar Matra zal hij een aantal demonstraties rijden met verschillende Matra's. Nooit eerder was er zo'n verscheidenheid aan Matra racewagens in Nederland in actie te zien. Behalve een Matra MS5 Formule 3 en een MS 630 Sport Prototype met Ford V8 motor, zal de MS11 Formule in actie komen. Dit was in 1968 de eerste Matra met de fameuze V12 achterin, met een dergelijke auto maakte Henri Pescarolo in 1968 zijn debuut in de Formule 1. Na Goodwood voor het eerst buiten Frankrijk te zien is de MS640. Met deze zeer gestroomlijnde auto had Henri Pescarolo tijdens de test voor Le Mans in 1969 een zware crash, waarbij hij over zijn hele lichaam brandwonden op liep. Henri voelde zich daarom bijzonder aangetrokken door ons goede doel van dit jaar, de Nederlandse Brandwondenstichting. Hij heeft dan ook zijn uiterste best gedaan om juist deze auto naar Nederland te kunnen halen. Hiermee wil hij slachtoffers laten zien dat er na zo'n vreselijk ongeluk nog een mooie carrière mogelijk is.

Bijzonder trots is de organisatie ook op de aanwezigheid van de Le Mans winnende Matra 670B uit 1974. Nooit eerder stond het Le Mans museum haar pronkstuk af voor een rijdende demonstratie buiten Frankrijk. Bezoekers kunnen zich nu al gaan verheugen op het onmiskenbare geluid van de volgens kenners "best klinkende racemotor ooit".

Jan Lammers kan met 21 Le Mans starts en 1 zege ook terugkijken op een mooie Le Mans historie, die volgend jaar wellicht nog een vervolg krijgt. Jan zal tijdens Classic Wings & Wheels onder meer in actie komen met de Coloni Formule 1, maar ongetwijfeld neemt hij ook plaats in een of meer andere auto's. Daarnaast is Jan ambassadeur voor de Nederlandse Brandwondenstichting, in die rol zal hij hij aan het eind van het evenement de cheque in ontvangst nemen waarmee de opbrengst van Classic Wings & Wheels 2015 wordt bekendgemaakt.

7

Gijs van Lennep, Beste Nederlandse autocoureur van de vorige Eeuw, kan met 7 starts en 2 overwinningen op het Franse circuit ook bogen op een ruime ervaring. Gijs is een graag geziene gast tijdens historische evenementen, met altijd wel een leuke anekdote. Ook Gijs zal tijdens de demoruns in actie komen in een Porsche van State of Art.

DSCN0724

Arie Luijendijk ging slechts 1 keer van start tijdens de 24 uur van Le Mans, maar zijn keuze om in Amerika te gaan racen leverde hem een glanzende carrière op, waarin zijn 2 zeges tijdens de Indy 500 hem eeuwige roem geven. Tijdens Classic Wings & Wheels wordt hij verenigd met de prachtig gerestaureerde Formule Vee racewagen, waarmee zijn vader Jaap ooit racete en waarmee hij zelf eind jaren 70 zijn eerste succes boekte.

Giedo van der Garde kan weliswaar niet terugkijken op een Le Mans start, maar hij heeft wel de leeftijd en het talent om daar in de toekomst iets aan te doen. De voormalige Lotus en Sauber Formule 1 testcoureur heeft het afgelopen jaar laten zien dat hij ook met klassieke auto's goed overweg kan, o.a. in de Cobra van David Hart, waarmee hij schitterde op Goodwood. Tijdens Classic Wings & Wheels zal hij weer een Formule 1 wagen besturen, dit maal een van de Coloni's van het Team Coloni Olanda.

Meer informatie: www.classicwingswheels.nl

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet