Retro diversen

Retro: 50 jaar Citroën Compétition gevierd in Moulins

IMG 1645
Xsara Kitcar, Visa 1000 Pistes en C4 WRC: drie modellen uit de Citroën-sporthistorie

De meeste mensen associëren het merk Citroën eerder met comfort en avantgardistisch ontwerp (sommigen noemen het ook wel eigenwijs). Sportiviteit is niet direct een karaktereigenschap die met het Franse merk in verbinding wordt gebracht, maar toch is Citroën al vijf decennia lang van fabriekszijde actief in de autosport. In 1965 schreef Citroën namelijk voor het eerst onder eigen naam negen DS'en voor de East African Safari Rally in, waarmee de opzet van een eigen wedstrijdafdeling een feit was. Voor die tijd waren de Citroën-initiatieven in de sport vooral te danken aan de inzet van dealers en particulieren, met name het team Paris-Île de France, dat als een soort verkapt fabrieksteam fungeerde. De vijftigjarige sporthistorie van Citroën, met tal van oud-rijders, stond het afgelopen weekeinde centraal tijdens het evenement 'Citroracing Historique' op het Circuit du Bourbonnais nabij Moulins in midden-Frankrijk. Het evenement, ook een privé-initiatief van de gebroeders Bruno en Vincent Jammes, vierde zelf ook een jubileum, want het was de tiende editie. AUTOSPORT.NL was erbij.

Tekst: René de Boer (vanuit Moulins, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

IMG 3662

Met de DS werden heel wat rallysuccessen behaald, waaronder de overwinningen in de Rallye Monte Carlo. Dit exemplaar van een Fransman heeft geen wedstrijdhistorie, maar werd wel in de kleuren van de fabrieksauto's uitgevoerd.

IMG 2448

Voor sommige rally's waren ook speciaal gebouwde prototypes toegestaan, een mogelijkheid waarvan ook Citroën gebruikmaakte in de vorm van ondermeer verkorte DS'en. Dit exemplaar is een originele, meegebracht door de Franse DS-specialist Philippe Losson.

IMG 0981

Ook de gebroeders Jammes hebben een 'DS raccourci' in hun stal.

IMG 0810

Een van de mensen die met de DS vele rallysuccessen behaalde, is Jean-Claude Ogier, die samen met zijn echtgenote Lucette (eveneens een zeer verdienstelijk rallyrijdster) aanwezig was.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet