Retro diversen

Rally: In memoriam Erik Carlsson (1929-2015)

Carlsson Saab
Erik Carlsson was onlosmakelijk met Saab verbonden

Gisteren overleed op 86-jarige leeftijd de Zweedse rallylegende Erik Carlsson. Hij was één van de grote helden uit de rallytijd in de jaren vijftig en zestig, lang voordat er sprake was van een wereldkampioenschap in deze tak van autosport. De Zweed verwierf faam door zijn unieke prestaties met Saab, het merk dat evenals hijzelf afkomstig was uit Trollhättan. Met de vaak zwak gemotoriseerde Saabs was hij, niet in de laatste plaats, tot grote prestaties in staat, maar af en toe liepen zijn acties door teveel inzet ook verkeerd af, wat de rijder naar aanleiding van een populaire figuur uit Zweedse kinderverhalen van Astrid Lindgren de bijnaam 'Carlsson på taket' ('Carlsson op het dak') opleverde.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions, archief

Carlssons loopbaan startte op twee wielen in de vorm van deelname aan motorcrosswedstrijden. In 1952 maakte hij als bijrijder in een Volvo zijn rallydebuut, gezeten in een stoel ter hoogte van de achteras om de wegligging te verbeteren. Rond dezelfde tijd kocht Carlsson een Saab 92, waarmee hij zelf zijn eerste rally reed. Hij won diverse wedstrijd en een regionale titel in 1954, maar trok vooral aandacht met de zege in de Rikspokalen Rally, waarin hij met zijn autobeheersing vele Europese toprijders het nakijken gaf.

150528 Carlsson pa taket Carlssons rally-avonturen eindigden ook wel eens op het dak, hoewel dit een filmopname betrof

In 1955 trok Saab Carlsson aan als testrijder en hij won in 1957 in Finland de 1000-Meren-Rally. In 1959 liep Carlsson op controversiële wijze de Europese titel mis, nadat de functionarissen via allerlei dubieuze beslissingen ervoor zorgden dat Citroën-rijder Coltelloni kampioen werd. Aan Carlssons vaardigheden twijfelde echter niemand: twee overwinningen bij de Monte Carlo Rally (in 1962 met Gunnar Häggbom en in 1963 met Gunnar Palm, beide malen met een Saab 96) en drie zeges op rij van 1960 tot en met 1962 in de RAC-rally, plus overwinningen in de Acropolis en San Remo, spraken voor zich.

Saab Carlsson 96
Zijn leven lang bleef Carlsson ambassadeur voor het merk Saab

Carlsson stond ook bekend om zijn neus voor ingenieuze oplossingen als er eens een probleem was. Zo deinsde hij er niet voor terug om tijdens een rally in Groot-Brittannië doodleuk een onderdeel van een Saab van een bezoeker af te schroeven en op zijn rallyauto te monteren, omdat hij anders niet verder kon rijden. Ook het wisselen van carrosseriedelen tussen rally- en serviceauto was voor Carlsson nooit een probleem. Hij trad in het huwelijk met Pat Moss, de zus van Sir Stirling Moss, met wie hij samen een boek schreef onder de titel 'The Art and Technique of Driving', dat ook in het Nederlands vertaald werd. In 2010 werd Carlsson samen met Paddy Hopkirk, Rauno Aaltonen en Timo Mäkinen als een van de eerste vier rijders opgenomen in de 'Rally Hall of Fame' in het Finse Kangasala.

Saab Carlsson signing
Carlsson signeerde tijdens de RAC Rally 2001 een boek voor uw verslaggever
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet