Retro diversen

Retro Heuvelklim: Monte Pellegrino Historics

Alfa Romeo 33-3

Afgelopen weekeinde vond op de Pellegrino berg in Palermo de derde editie van de Monte Pellegrino Historics plaats, een inmiddels internationaal bezochte meeting. Organisator Enzo Manzo kon 130 klassiekers verwelkomen die elk driemaal de Palermitaanse berg mochten beklimmen. Het ruim acht kilometer lange parcours, ook in de vorige eeuw al het decor van nationale wedstrijden, eindigt op 400 meter hoogte bij de kerk van Santa Rosalia, de stadsheilige van Palermo. De heuvelklim kreeg op 10 april 1950 historische bekendheid vanwege de laatste race - en overwinning - van Tazio Nuvolari.

Tekst en foto's: Ed Heuvink

Simca Abarth 2Mila

In goed Siciliaans gebruik was het evenement omringd met lunches en diners, waar ook de eregasten hun opwachting maakten. Natuurlijk was meervoudig Targa Florio winnaar Nino Vaccarella aanwezig; een thuiswedstrijd want de 82-jarige Vaccarella woont twee straten verwijderd van het startpunt.

GuichetAbarthVaccarella

Hij werd dit weekend verenigd met Jean Guichet, de Fransman waarmee hij in 1964 de 24 Uren van Le Mans won.

Munari

Daarnaast waren oud rallykampioen Sandro Munari, Alfa Romeo rijder Carlo Facetti en Anneliese Abarth, de weduwe van Carlo Abarth als eregast aanwezig.

Cisitalia-Abarth

Bij de Monte Pellegrino Historics konden de deelnemers hun eigen tempo bepalen om de klim af te leggen. Prijzen waren er natuurlijk wel. Italianen willen graag met een trofee naar huis, dus de organisatoren hadden een groot aantal categorieën waarin wat te verdienen was.

Lancia Stratos

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet