Retro

Retro 1989: Eerste races op nieuwe interim circuit. Wie het weet mag het zeggen480 start ascona

Vier races en vier verschillende winnaars bij Ascona Cup
Ditmaal viel de eer te beurt aan Jan van Rijn, die 20 ronden lang domineerde. Michael Thung, Cees Glansdorp en Patrick van Dissel streden om de tweede plaats, waarbij Glansdorp na een foutje in de Vendoradobocht terugviel naar de vierde plaats, achter Thung en Van Dissel.

480 probleem ascona
De Vendoradobocht zorgde voor sommige deelnemers voor wat problemen.

480 piet-dam-portret
Winnaar Piet Dam

Piet Dam de snelste bij de Supertoerwagens
Slechts negen auto's stonden op de startgrid voor de groep A-race, die niet meetelde voor het kampioenschap. Piet Dam stuurde zijn BMW onbedreigd en voor de vijfde keer dit seizoen naar de zege. Alleen Peter Fontijn kon enigszins bijblijven, maar kwam uiteindelijk een halve minuut te kort op Dam.

480 rob-nobels
Rob Nobels eindigde op een ronde als derde en won zijn klasse.

John Vos winnaar Toyota Starlet wedstrijd
Ondanks een plaats op de tweede startrij voerde Evert Bolderheij, na een bliksemstart, al in de Tarzanbocht het veld aan. Maar in de derde ronde passeerde het samenwerkende duo John Vos en Jaap van der Ende de Amstelvener en namen meteen enige afstand. Bolderheij kwam halverwege de race nog wel even op kop, maar daarna waren het weer Vos en Van der Ende die de dienst uitmaakten.

480 vos
John Vos is nu al bij de Toyota Starlet Cup kampioen.

Nadat Van der Ende ronden lang op kop had gelegen passeerde de sluwe Vos hem vlak voor de finish, waarmee hij zijn kampioenschap veilig stelde. Henk Colijn kreeg de derde plaats in de schoot geworpen, nadat Bolderheij problemen met de krukas had gekregen en terugviel naar een zevende plaats.

480 kalff


Gastrijder Kalff maakt indruk in natte FF2000/S2000 race
Bij de gecombineerde Formule Ford 2000/Sports 2000-race bezocht weer eens een aantal Denen Zandvoort. Met hun snellere formulewagens zouden de Scandinaviërs geheel de dienst uitgemaakt hebben, indien Allard Kalff niet als gastrijder circuitdirecteur Hans Ernst op deze zeer speciale dag vervangen zou hebben. Uiteindelijk was het namelijk Kalff die de snelste totaaltijd voor de 20 "natte" ronden op de klokken liet noteren. Kalff was achteraf dan ook dik tevreden met zijn prestatie. "Het ging prima. Alleen wist ik niet dat je zo nat werd in zo'n sportscar. Het water stroomde aan alle kanten binnen." Voor Gert Valkenburg, die dit jaar bij de Sports 2000 meestal de dienst uitmaakt, klikte het op 23 juli niet. Hij werd door een uitstapje slechts vierde in de categorie. Zwolsman en Van Diessen claimden de twee tussengelegen posities. Verder zagen we het gebruikelijke patroon van de een halve minuut later gestarte Denen die met hun FF2000's door praktisch het gehele veld joegen. Jesper Villumsen zette uiteindelijk de tweede totaaltijd van de race neer en Jens Andersen de snelste ronde van het gecombineerde veld.

480 wet-race-ff2000
Om het allemaal nog extra moeilijk te maken, werd de eerste race op het nieuwe circuit in de regen verreden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet