Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Historic Grand Prix Zandvoort

Retro: Historic Grand Prix Zandvoort herdenkt Sir Jack Brabham met demo David Brabham

David Brabham 1967

In mei overleed Sir Jack Brabham, drievoudig wereldkampioen Formule 1 en tweemaal winnaar van de Grand Prix van Nederland. David Brabham, voormalig Formule 1-coureur, herdenkt tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort zijn vader met een demo met een Brabham BT24 Formule 1 uit 1967. Dat jaar won Brabham de wereldtitel bij de constructeurs en stelde Brabham-coureur Denny Hulme het rijderskampioenschap veilig.

Tekst en foto: PR

Jack Brabham won de Grand Prix van Nederland in 1960 en 1966. Zijn tweede zege op het circuit van Zandvoort begon met een bijzonder 'toneelstukje'. "Mijn vader was destijds 40, hier en daar werd gezegd dat hij te oud werd voor de Formule 1", aldus zijn zoon David. "Hij reageerde daarop door voor de start van de Grand Prix van Nederland met een baard en een wandelstok naar zijn auto te lopen. Met zijn Brabham-Repco vertrok hij van poleposition en won vervolgens de race." Zijn zege op het duinencircuit was dat jaar de derde uit een aaneengesloten reeks van vier. Het leverde hem zijn derde wereldtitel op. Tot op de dag van vandaag is Sir Jack Brabham de enige coureur die wereldkampioen Formule 1 werd met zijn eigen merk auto.

In 1960 won Brabham de Grand Prix van Nederland voor de eerste keer, destijds met een Cooper Climax T53. In dat jaar wist hij zijn wereldtitel van 1959 te prolongeren.

Demo Brabham BT24
1967 was wederom een zeer succesvol jaar voor Brabham. Brabham-coureur Denny Hulme won de titel bij de rijders, Jack Brabham zelf eindigde als tweede. Brabham behaalde tevens de constructeurstitel.

David Brabham, die tijdens zijn korte Formule 1-carrière onder meer voor het Brabham-team uitkwam, kijkt uit naar zijn demo tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort met de Brabham BT24 uit 1967. "Uiteraard omdat mijn vader hier enkele ongelofelijke races heeft gereden, waaronder de twee Grand Prix' die hij heeft gewonnen. Daarnaast ook omdat ik Circuit Park Zandvoort nog ken uit 1988, toen ik in de Opel Lotus-klasse reed. Ik vond het circuit toen geweldig, ook om die reden verheug ik mij op de demo."

David komt op zaterdag 30 en zondag 31 augustus aanstaande gedurende de lunchpauze in actie met de historische Brabham Formule 1-auto. Bovendien neemt hij deel aan de rijdersparade die op zaterdagavond vanaf half acht plaatsvindt door de straten van Zandvoort. David zal ook van de partij zijn tijdens de handtekeningensessies die bij de hospitalitytent van de Historische Auto Ren Club zullen plaatsvinden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet