HARC

Retro: Bijzondere race tijdens Historische Zandvoort Trophy

De Historische Auto Ren Club (HARC) organiseert al jaren wedstrijden met historische racewagens die zich in een steeds grotere belangstelling kunnen verheugen. De races kenmerken zich door een aparte, ontspannen sfeer en het publiek heeft de gelegenheid om auto's te zien rijden die men normaal alleen maar in boeken of musea kan aanschouwen. Komend weekend is er een zeer speciale race.

 harc_HTC

De originele Triumph Spitfire uit 1964

Komende week zal Jan Lammers zijn vijftigste verjaardag vieren. Om deze mijlpaal aandacht te geven heeft zijn vriend Tonnie Zwanenburg zich uitgesloofd om er iets speciaals van te maken en dat is hem gelukt. Het is Zwanenburg gelukt om de originele Triumpf Spitfire, waarmee hun mentor Rob Slotemaker in 1964 voor het eerst als Nederlander de 24 uur van Le Mans wist te winnen. Het was dan weliswaar niet de overall titel maar ‘slechts’ in de klasse tot 2000 cc. Deze bolide had als racenummer het getal 50. Slotemaker is helaas niet ouder geworden dan 50 en Lammers wordt komende week 50.

De eigenaar van de wagen, de Engelsman Mark Field, wil met alle soorten van genoegen meewerken aan het project van Zwanenburg. Hij heeft in de loop der jaren de auto vanaf de bodem weer opgebouwd toen hij op een dag de originele velgen en banden in handen kreeg. Op een enkel detail na is hij dan ook weer in de staat van toentertijd.

De auto is vanaf woensdag al in Zandvoort en staat op de slipschool gestald. Zwanenburg heeft de garage het uiterlijk van de pitsbox uit 1964 gegeven, in de originele, British Racing Green, kleuren van die 1964 box.

Het is ook al weer een tijd geleden dat Lammers in een officiële race op Zandvoort is uitgekomen. Hij zal het dit weekend op moeten nemen tegen de MG's, Triumphs, Healey's en diverse andere Engelse sportwagens die ook hebben ingeschreven voor dit geweldige weekend. Komende zaterdag en zondag vanaf 10.00 uur op Circuit Park Zandvoort.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet