Racing Shows

Racing Shows: 45e Essen Motor Show 2012. Speed Dating, Start Your Engines en Stay Tuned

Met deze reclameslogans heeft de autosport.nl lezer eigenlijk geen nadere introductie nodig voor de Essen Motor Show, waar het thema jaarlijks op sportief rijden en uiteraard de motorische sporten ligt. Voor de autosport had men dit jaar als hoofdthema WK Sportwagens gekozen. De Essen Motor Show opende dit weekend voor de 45e maal haar deuren. De seizoensafsluiter is tot volgende week zondag 9 dec. a.s geopend.

Tekst en Foto’s: Willem J. Staat

ws_ems_bruno_spengler
DTM Kampioen Bruno Spengler bij de openingsceremonie van de Essen Motor Show.

Speed Dating, Start Your Engines en Stay Tuned!
Met de terugkeer van o.a. BMW, Opel, Toyota en Subaru lijkt de Essen Motor Show aarzelend uit het dal te klimmen. Maar door de financiële contributies van de diverse Europese landen aan Griekenland en de Eurocrises lijken de gloriejaren uit de vorige eeuw voor de autosportfans nog lichtjaren verwijderd te zijn. Een punt waar voor de toekomst waarmee de diehard fan terdege rekening mee zal moeten houden. Dit nam echter niet weg dat er zoals altijd toch vele noviteiten, nieuws en vooral moois te bewonderen viel.

ws_ems_hans_herrmann_jochen_mass
Oud sportwagencoureurs Hans Herrmann(winnaar Le Mans 1970) en Jochen Mass,
die bij de openingsceremonie ter gelegenheid van het thema World Sportscar
Championship ruim 20 jaar na dato nog fel uithaalde naar
"kampioenschappenvernieler" Bernie Ecclestone.


Jochen Mass haalt uit tijdens openingsceremonie
Tijdens de openingsceremonie waren Rosanna Davison(voormalige Miss World en tevens dochter van zanger/componist Chris de Burgh), DTM Kampioen Bruno Spengler, Hans Herrmann en Jochen Mass de hoofdgasten. Toen bij de presentatie van het thema het Showelement World Sports Cars Championship 1953-1992 werd aangehaald, haalde oud-Mercedes en Porsche-coureur Jochen Mass ruim 20 jaar na dato nog ééns flink uit naar Bernie Ecclestone. “Toen Peter Sauber mij eind 1989 vertelde dat Bernie Ecclestone de commerciële rechten van de Groep C in handen had gekregen, kreeg ik bange vermoedens. Ruim twee jaar later bestond de Groep C niet meer. De betrokken fabrikanten zijn allemaal richting Formule 1 gegaan. Zonder de tussenkomst van Ecclestone zou de Groep C zich prachtig ontwikkeld hebben. Hij heeft het kapot gemaakt” aldus Mass die er zich 20 jaar na dato nog over opwond.

ws_ems_sauber_groep_c-1
Mercedes ging inderdaad begin negentiger jaren richting Formule 1 en zit daar
nog steeds.

World Sporscar Championship
Op een prachtige display vielen er in Hal 3 een groot aantal auto’s uit vervlogen tijden te bewonderen. Hoogtepunten waren uiteraard de Ferrari 512 S en de Porsche 917 KH. Maar voor de vele Sportscarfans moet de MS 650 uit 1970 het absolute hoogtepunt zijn. Het was één van de eerste sportscars die met dubbele vleugels reed. Een aanblik van de World Sportscar gloriejaren deed bij vele weer het “Steve McQueen” Le Mans tijdperk herleven.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet