Retro diversen

Retro: Didier Pironi 26 maart 1952-23 augustus 1987: de vergeten 'verrader'


Ontrouw
Enkele weken voor de Duitse GP was Pironi in het huwelijk getreden. Voorafgaande aan de trainingen had een aantal Franse en Belgische fotografen zich rondom Pironi verzameld. Ik kan mij nog goed herinneren dat Didier een Belgische fotograaf de huid volledig vol schold. Het hoe en waarom ontging mij echter op dat moment totaal. Voor de zaterdagochtendtrainingen waren de weersomstandigheden volledig veranderd. Omdat het later op de dag en de rest van het weekend zou opklaren, besloten verschillende teams nog niet eens de baan op te gaan. Pironi ging wel rijden en maakte tijdens de kletsnatte ochtendsessie achter de Williams van Derek Daly een inschattingsfout. Hij ging hem aan de linkerkant voorbij en lanceerde zichzelf over de Renault van Alain Prost die net aan een opwarmronde was begonnen.


forghieri_helm_didier
De loopbaan van Didier Pironi is definitief voorbij. Met de bebloede helm van Pironi
in de hand loopt Mauro Forghieri met een bezwaard gezicht terug richting pits.

Een bijna kopie van de fatale Villeneuve crash was het gevolg. Pironi sloeg maar liefst driemaal over de kop en ook bij dit ongeval brak de Ferrari in tweeën. Medische hulp en Nelson Piquet senior waren direct ter plaatse. Toen Piquet Pironi’s helm afnam, werd het hem gewoon teveel. Zijn maaginhoud draaide om. Pironi schreeuwde en huilde dat hij eruit wilde. De onfortuinlijke Ferrari-coureur werd naar de universiteitskliniek van Heidelberg getransporteerd en werd vijf uur lang geopereerd. De woensdag na het ongeval mocht Pironi de intensive care verlaten. Hij onderging maar liefst 40 operaties en keerde nooit meer in het F1 circus terug.

didier_dorst
Na een heftige woordenwisseling met een Belgisc hefotograaf drinkt Pironi voorafgaande aan de vrijdagtrainingen zijn woede weg.

De oorzaak van het ongeval was vermoedelijk aan de ongeconcentreerdheid van Pironi te wijten. Aan de vooravond van de Duitse GP was het binnen de inside-crowd van het F1 circus uitgelekt dat de pas getrouwde Pironi een affaire had met de Franse actrice en presentatrice Veronique Jannot.

Reacties

    • 0
    • 0
     
    Anonieme gebruiker 23 augustus 2017 11:43

    Welke verifieerbare bronnen zijn er voor dit verhaal? Is Pironi hier ooit naar gevraagd of dit klopt en/of de teamleiding van Ferrari? Villeneuve of zijn vrouw?

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet