Retro diversen

Retro: Didier Pironi 26 maart 1952-23 augustus 1987: de vergeten 'verrader'

Vandaag is het exact 30 jaar geleden dat Didier Pironi tijdens een offshore-wedstrijd nabij het Britse eiland Wight het leven liet.

Tekst en foto’s: Willem J. Staat

didier_pironi_portret
Didier Pironi. Enzo Ferrari zond hem een beker met de inscriptie voor de echte wereldkampioen
van 1982.

Didier Pironi de vergeten “verrader”
Didier Pironi zal in de F1 eeuwig herinnerd worden om het 'verraad' van Imola 1982. De FOCA en FIA waren in een oorlog verwikkeld en alleen 14 aan de FIA gelieerde teams stonden op de startstreep. Om de wedstrijd voor de tifosi zo spannend mogelijk te maken werd er bij Ferrari een onderlinge deal gesloten dat Gilles Villeneuve de wedstrijd mocht winnen. Na een prachtig verlopen race schond Pironi in de allerlaatste ronde deze onderlinge afspraak. Villeneuve was razend. Weigerde in eerste instantie op het podium te komen maar deed dit op aandringen van zijn vrouw Joann alsnog. Tot aan zijn voortijdige dood in Zolder gunde Villeneuve Pironi geen blik meer. Indirect is de dood van Villeneuve aan Pironi te wijten. Nog vol wrok begon Villeneuve aan zijn allerlaatste kwalificatieronde. Een inschattingsfout kostte hem het leven. Tijdens de herdenking van haar man in Fiorano enkele maanden geleden, liet Joann Villeneuve nog doorschemeren dat Gilles te goedgelovig was en dat zij die Fransman nimmer vertrouwde.

Na de dood van Villeneuve werd Pironi kopman bij Ferrari. Tijdens de Canadese GP liet hij de motor afslaan en de Osella van Riccardo Paletti reed vol bij hem binnen. Paletti overleefde de crash niet. Tijdens een test op Paul Ricard crashte Pironi zwaar, maar bleef ongedeerd. Vervolgens won Pironi de GP van Nederland, eindigde als tweede in de Britse GP en als derde op Paul Ricard.

overleg_pironi_villeneuve
De Ferrari kameraden Pironi en Villeneuve. In 1981 waren zij nog vrienden. Het
jaar daarop vijanden.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet