Retro

1987: Wat doet Speedy Bandito op het circuit van Zandvoort?

fernandez

We gaan weer 25 jaar terug in de tijd. Wie is Speedy Bandito en wat doet hij in de FF1600? Waarom was de zege van Frank Kerseboom in de Squadra Bianca zo opmerkelijk? En in welke klasse zette Evert Bolderheij een nieuw ronderecord neer? Lees het hier in het verslag over de zomerse clubraces van 1987 op het circuit van Zandvoort.

Tekst: Matthé IJzerman (bron Auto & Sport)
Foto's: Gerrie Hoekstra

start_groep_n

Toerwagens Groep N
Divisie 1
In de eerste ronde al ontstond er enige consternatie doordat Henny Hemmes van de baan raakte. Ze had een tik gekregen van de Belg Albert Vanierschot, die zich met zijn Renault GT Turbo ook mengde in de strijd om de kop. De tik had tot gevolg dat Henny dwars ging, waarna Geerlof Stam haar vol in de flank raakte. De wedstrijd werd toen twee ronden stil gelegd door de pacecar.
Nadat de pacecar was verdwenen, pakte Jeroen Hin de kop. Maar niet voor lang. De volgende ronde al kwam Arie Ruitenbeek er voorbij, die ook deze race op zijn naam schreef. Op een tweede en derde plaats eindigden respectievelijk Jeroen Hin en Gerrit van Kouwen.

voros_eglem
Frans Vörös voor vaste rivaal Frank Eglem

Divisie 2 tot 3000cc
In de tweede divisie tot 3000cc ging de winst deze keer naar Frans Vöros. Nadat hij in de eerste twee ronden op kop gelegen had, moest hij Frank Eglem voor laten gaan. Eglem kon die voorsprong maar drie ronden vasthouden. In de 9de ronde gaf zijn versnellingsbak de geest, wat hem noodzaakte de rest van de race te voltooien met uitsluitend een tweede versnelling. Zijn moeite werd wel beloond, want dat leverde hem uiteindelijk een derde plaats op en de daarbij behorende punten voor het kampioenschap. De klasse werd gewonnen door Frans Vöros met zijn BMW 325i.

Divisie 2 tot 2000cc
Deze klasse werd met overmacht gewonnen door de Belg Albert Vanierschot, die, zoals gezegd, zich zelfs mengde in de strijd aan de kop van het veld. De tweede stek ging naar John Postmaa. Joop Bodt probeerde nog wel van alles om er voorbij te komen, maar werd uiteindelijk toch derde.

bolderheij_visser
Evert Bolderheij voor Klaas Visser

Divisie 2 tot 1600cc
Berend Oeberius Kapteijn was oppermachtig in deze klasse. Hij leidde van start tot finish. In het gevecht om de tweede plaats lag dat even anders. Deze positie werd in eerste instantie in beslag genomen door Klaas Visser met de Suzuki Swift. Evert Bolderheij, op dat moment derde, deed er van alles aan om hem voorbij te gaan. Zijn moeite werd beloond. In de 8ste ronde pakte hij de tweede stek en stond die niet meer af.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet