Racing Shows

Racing Shows: Mille Miglia op de Interclassics in Maastricht

Dit weekend vindt in het MECC te Maastricht de jaarlijkse Interclassics&Topmobiel plaats. Hoofdthema’s vormden Porsche en de befaamde Italiaanse wegwedstrijd Mille Miglia, die tot 1957 verreden werd.

Tekst en Foto’s Willem J. Staat

2012_interclassics_peter_collins_aston_martin
Voor het eerst in Nederland, de unieke Aston Martin DBR 3 van de legendarische Peter
Collins. Collins verongelukte in 1958 in een F1 Ferrari op de Nürburgring.

Mille Miglia in Maastricht
Voor de historische autosportliefhebbers was het wederom genieten op de Interclassics in Maastricht. Het absolute pronkstuk was de Aston Martin DB3 van de legendarische Peter Collins. Met deze Aston Martin werd Collins derde tijdens een sportwagenwedstrijd voorafgaande aan de GP van Monaco in 1952. Het was de enige sportwagenwedstrijd die ooit in het voorprogramma van een F1-wedstrijd verreden werd. In 1953 crashte Collins met deze bolide op Sebring. De auto werd hersteld en Collins eindigde als zestiende in de Mille Miglia. Dit fraaie stuk autosporthistorie neemt nog regelmatig aan de historische Mille Miglia deel.

2012_austin_healey_interclassics
Wat blijven die Healey's mooi!

De firma Altena Classic Service uit Gramsbergen zorgt jaarlijks voor één van de mooiste stands. Dit jaar beschikten zij over een Westland Healey Roadster uit 1947 waarmee Donald Healey persoonlijk aan de Mille Miglia heeft deelgenomen. Van deze bolide werden maar overigens maar zes exemplaren gebouwd. Een ander unieke bolide is de Fiat 106 Sport Ottovu uit 1954, die tweemaal aan de originele Mille Miglia deelnam, en in 2011 aan de Historische versie. De oorspronkelijke eigenaar Erik Jossipovic reed er vele wedstrijden mee,

2012_fiat_ottovu_2
Nee, het is absoluut geen Ferrari, maar een Fiat 106 Sport Ottovu uit 1954

Bij Porsche stond het thema zeven generaties 911 centraal. Voor de Porsche-liefhebbers om van te likkebaarden. In tegenstelling tot de Mille Miglia expositie ontbrak er een pronkstuk. Het merk beschikt over een gigantische racehistorie, maar voor het grote publiek werden waarschijnlijk niet alle verwachtingen ingelost. Een werkelijk fraaie foto-expositie vertelde de racegeschiedenis van het merk. En juist hieruit ontbrak er een klapstuk live op de bühne.

2012_porsche_foto_interclassics
Dit soort historische Porsche bolides waren jammer genoeg alleen maar
aan de muur te vinden.Vele Porsche-fans vonden het ontbreken van een dergelijke
historische bolide toch een gemis.


Ondanks het gemis van een klapstuk bij Porsche blijft de Interclassics&Topmobiel een kwalitatief hoogstaande beurs met historische autosportgenot.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet