Racing Shows

Racing Shows: De electrische Sportiviteit van het 90e Autosalon Brussel

A.s. donderdag opent het Brusselse Autosalon tot 22 januari haar deuren. Twee wereldpremières van zowel Citroën en Peugeot in het personenwagensegment vormden een hoogtepunt. De promotie voor het elektrisch rijden betekent dat de sport in de toekomst ook niet achter kan blijven. Er is een duidelijke trend dat er bij verschillende fabrikanten achter de schermen hard aan gewerkt wordt.

Tekst en Foto’s Willem J. Staat

2012_nismo_brussels
Indrukwekkende Nissan Zero Emission bolide. Gaat dit de toekomst worden? Het elektrisch
racen staat nog in de kinderschoenen. Maar onder druk van de politiek zal er waarschijnlijk
geen weg terug meer zijn?

Nismo Zero Emission bolide
Bij Nissan toonde men een indrukwekkende Nismo Zero Leaf Emission bolide. Deze auto heeft inmiddels al op Goodwood gereden. Volgens Bart van Thienen van Nissan Nederland kan er inmiddels al ruim 25 minuten lang met deze auto geracet worden. Een probleem vormt nog het laden van de accu’s. Die moeten ruim 30 minuten opgeladen worden voordat er opnieuw gestart kan worden. Bij NISMO overweegt men in de toekomst een merkencup op te gaan zetten. Over diverse regio’s zouden er dan acht auto’s per regio verdeeld gaan worden.

2012_clean_car
Clean Car of the Year. De Chevrolet Volt. De Vlaamse Vice President Ingrid Lieten
pleit voor een elektrisch aangedreven F1-bolide, alhoewel dit voorlopig nog toekomstmuziek
is.

Clean Car of the Year Awards
Op de stand van Circuit Zolder/VAB ontvingen Chevrolet, Opel en Mitsubishi uit handen van de Vlaamse Vice Minister President Ingrid Lieten de “Clean Car of the Year Awards”. De Mitsubishi Imiev werd verkozen tot de Clean City Car, de Opel Amera de Clean Fleetcar en voor Chevrolet de algemene titel. Circuit Zolder zal op de lange termijn nog meer de nadruk leggen op duurzaamheid, en uitbreiding van haar “sportactiviteiten” op het gebied van de wielersport. Een vurige wens van Mevrouw Lieten is een Elektrische Formule 1. Zij hoopt dat dit op Circuit Zolder ooit realiteit zal worden.

2012_cz_1
De I-Care 333 bolide. Elektrische clubracer van de toekomst?

Ook zagen we op deze stand de I-care 333 bolide, die een topsnelheid van ruim 130 km/u heeft en rijdt op oplaadbare batterijen of zonne-energie.

2012_peugeot_records
Conceptrecords bij Peugeot.

Bij Peugeot troffen we de EX1-Conceptcar aan, die inmiddels op de Nürburgring Nordschleife de nodige records gevestigd heeft. Bij Renault troffen we de Megane aan welke 8.07.97 gerealiseerd heeft. Dus bijna net zo snel als de VLN Manthey Porsche van Timo Bernhard. Of het GP circuit wel/niet gebruikt is, wordt door Renault niet vermeld. Ook Audi toonde een elektrische versie van de R8- de E-Tron.

2012_ssang_yyong
Elektrisch racen zal niet bij iedereen favoriet zijn, maar deze fraai uitgedoste
dames behoren vast tot de favorieten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet