BOSS GP

BOSS GP: Scott Mansell: ‘F1 racen is mooier dan straaljagers vliegen’

480_scott_masters_s

Op zijn 16de zat Scott Mansell in al in een Big Open Single Seater om zich twee jaar later tot de algemene BOSS-kampioen te kronen. Hoewel de Engelsman niet lang daarna bij Christian Horner in de GP2 kon racen en diverse Formule 1-teams hem volgden, heeft de snelle Brit nooit de sprong naar het hoogste autosport-echelon kunnen maken. "Op beslissende momenten had ik helaas niet genoeg budget’’, aldus Mansell, die tijdens de Masters of F3 in Zandvoort in zijn Benetton B199 excelleerde met een 2de en 3de plaats in de BOSS GP.

Tekst: Marc Kok
Fotografie: Chris Schotanus

480_scott_masters_p

De naam Mansell is natuurlijk een bijzonder beroemde in de internationale autosportwereld. Scott wordt dan ook regelmatig gevraagd of hij familie is van Nigel Mansell, de charismatische wereldkampioen Formule 1 van 1992.

Jongensdroom
Dat is hij dus niet, al is Scotts drang naar snelheid niet minder dan bij zijn illustere naam- én landgenoot. "Ik kan me niet herinneren dat ik niet geracet heb’’, vertelt hij. "Ik was vijf jaar toen ik voor het eerst in een go kart stapte. Ik was direct verkocht door de snelheid. Racen is mijn little boys dream. Ik kan werkelijks niks bedenken dat spannender is dan autosport.’’

Snelle tiener
Nadat Mansell tot zijn 16de had gekart, stapte hij over naar de circuitracerij. Het broekie kreeg dat jaar (2002) al de kans om aan een aantal Big Open Single Seater wedstrijden mee te doen. In een Formula 3000 bolide toonde hij direct zijn capaciteiten door hoog te finishen in de Masters-klasse van de BOSS.

Kampioen in 2004
Nadat Mansell in 2003 door budgetproblemen niet aan racen was toegekomen, kwam hij een jaar later terug in de BOSS. En hoe. Met amper 18 jaar racete hij met een Benetton F1 uit 1997 de ene pole na de andere zege bij elkaar. "Het was een topseizoen’’, zegt Mansell."Niet alleen vanwege het kampioenschap. Maar ook racetechnisch heb ik genoten. Vooral een supermooie battle met Klaas Zwart op Donington Park (zie youtube filmpje, red.) staat me nog helder voor de ogen. Ik heb daar één van mijn persoonlijk mooiste inhaalacties uitgevoerd. We gingen bij Craner Curves flat out de heuvel naar beneden, waarna ik Klaas in de bocht kon uitremmen. Dat gaf een enorme kick. ’’
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet