Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
BOSS GP

BOSS GP: Van Kalmthout wint weer, baanrecord Zwart op Red Bull Ring

marijn_met_vettel_vingertje

Marijn van Kalmthout heeft goed naar de Formule 1 gekeken. Want nadat hij zondagmiddag ook de tweede BOSS GP-race op de Red Bull Ring had gewonnen, liet hij met een Sebastian Vettel-achtig vingergebaar zien op welke plek hij was gefinisht. Achter de snelle Hoofddorper mochten na de chaotisch begonnen wedstrijd ook Klaas Zwart (baanrecord en 2de) en Patrick D'Aubreby (3de) naar het ereschavot om de Oostenrijkse 'kiss missen' onder de champagne te spuiten.

Tekst: Marc Kok
Foto’s: Klaas Norg en Co van der Gragt

Het is zondagnamiddag in de Oostenrijkse Alpen. Voor de start van race 2 vertelt Klaas Zwart dat hij zijn Benetton F1 van de ochtendwedstrijd verruilt voor zijn fraaie Jaguar F1 waarmee Mark Webber in 2004 het wereldkampioenschap Formule 1 reed.

klaas_in_box

"We hopen dat de motorproblemen uit de vrije training zijn opgelost’’, legt Zwart vooraf uit. "Als ie optimaal loopt, zal de auto erg snel gaan. Maar ik moet vanwege mijn autowissel wel helemaal van achteren starten. Bovendien dien ik in de opwarmronde de juiste afstelling voor de throttle en andere zaken te vinden. Dat is een enorm nadeel. Mocht de motor, die nu veel te rijk loopt, en de auto in zijn geheel niet goed werken, dan zal ik na de opwarmronde direct binnenkomen en in de pits snel in mijn Benetton springen’’, aldus de regerend BOSS GP-kampioen.

Twee kittige katjes
Als nummer 7 op de grid van race 2 vinden we de 21-jarige Bernd Herndlhofer. De Oostenrijker is, na Spa-Francorchamps eerder dit jaar, pas aan zijn tweede BOSS-weekend bezig. Op zijn thuiscircuit hoopt hij succesvol te zijn en te laten zien wat hij kan.

bernd_dames

In de ochtenduren won de jongste BOSS’er de Masters-divisie en mocht hij uit de handen van twee pitspoezen de beker in ontvangst nemen. Toevallig zijn de ladies geen onbekenden van de Oostenrijkse coureur. "Dat zijn dames van de Cat Club in Wenen. Mijn vader is bevriend met de eigenaar van deze nachtclub. Via hem hebben we de babes geregeld. Zo kunnen ze mooi de club en mijn raceteam promoten en de prijsceremonie opluisteren’’, lacht Herndlhofer.

bernd_boxing

Boksen
Herndlhofer is overigens een erg allround sportman. Toen hij enkele jaren geleden even geen geld had om te kunnen racen, stortte hij zich op zijn andere liefde, het boksen. In 2010 eindigde hij in de klasse tot 75 kilogram direct als tweede in het Oostenrijke kampioenschap voor amateurs tot 20 jaar. De BOSS GP-coureurs zijn dus gewaarschuwd voor Bernd!

fransman_met_vriendin_romantisch

Gruber helpt Sirgue
De sfeer tussen de rijders onderling is bij de BOSS GP zoals gebruikelijk meer dan goed. Als de één hulp nodig heeft, steekt een ander zijn handen direct uit de mouwen. Zo had Didier Sirgue zaterdag een probleempje. "Er was tijdens mijn trip van Frankrijk naar Oostenrijk wat misgegaan met mijn helm en raceoverall. Die waren niet op tijd aangekomen. Collega-rijder Norbert Gruber hielp me direct uit de brand. Ik mocht een reservehelm en outfit van hem gebruiken, zodat ik me toch kon kwalificeren’’, aldus de immer goedlachse Fransman (op de foto in de pitstraat met zijn vrouwelijke wederhelft). In race 1 op zondag reed Gruber aanvankelijk op plek 3 in de Masters-divisie, waarna hij zijn podiumplekje uiteindelijk verloor. Dit nota bene aan Didier Sirgue, de man die hij een dag eerder nog zo mooi had geholpen. Zo gaat dat in de sport!

overzicht_opwarmronde
De opwarmronde door het fraaie Oostenrijkse landschap.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet