BOSS GP

BOSS GP: Big Open Single Seaters racen door naar de Alpen

redbullring

Amper bekomen van het prachtige spektakel tijdens de Masters of F3 in Zandvoort, racen de Big Open Single Seaters van de BOSS GP snel door naar Oostenrijk. Het fraaie Alpen-decor van de gerenoveerde Red Bull Ring is op 27 en 28 augustus het strijdtoneel van de decibelrijke bolides.

Tekst: Marc Kok
Foto's: PR, Chris Schotanus

Sinds de track van Spielberg in 1969 is geopend, heeft het een flinke metamorfose ondergaan. Wat ooit als de bijna 6 kilometer lange Österreichring begon en later werd omgedoopt tot de A1 Ring, staat inmiddels bekend als de flink kortere (4.326 meter) Red Bull Ring. Dit voorjaar is de baan weer geopend, nadat het in 2003 werd gesloten en vervolgens door de nieuwe eigenaar Red Bull gedeeltelijk is verbouwd.Niki Lauda
Vanaf 1970 was de Oostenrijkse ring een vaste gastheer in de Grand Prix Formula 1 kalender. Met de nationale raceheld Niki Lauda als uithangbord, raceten de F1’s bijna twee decennia onafgebroken over het hogesnelheidscircuit. Totdat een ongeluk in 1987 de publieke opinie deed swingen naar een (te) gevaarlijke baan en de Grote Prijzen een tijdje wegbleven.

luchtfoto

Ingekort en veiliger
Het duurde liefst tien jaar voordat het Formule 1-circus terugkeerde. De bekende circuitontwerper Hermann Tilke had de track grondig onder handen genomen. Hij heeft niet alleen de lengte met ruim anderhalf kilometer teruggebracht, bovendien zijn de veiligheidsmaatstaven aan de modernere racetijd aangescherpt. Waarna het Oostenrijkse telecombedrijf A1 zich als hoofdsponsor opwierp en haar naam verbond aan de Ring.

Schumacher en Barrichello
Na 2003 verdween de Grand Prix opnieuw van de F1-kalender. Er werd gewoonweg teveel verlies geleden om de Formule 1 rendabel naar de Alpen te halen. De Ring werd in 2002 wereldberoemd door het vermaarde incident, waarbij Ferrari-coureur Rubens Barrichello op de winst afstevende, maar in de laatste meters opzichtig zijn kopman Michael Schumacher voorbij moest laten van de teamleiding. Deze actie deed heel veel stof opwaaien.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet