BOSS GP

BOSS GP: Klaas Zwart na dubbelzege op Dijon allereerste BOSS GP-kampioen (lang)

BOSS-FRA-R11271

Dankzij twee overwinningen op het Circuit Dijon Prenois in de Franse Bourgogne heeft Klaas Zwart de allereerste titel in de BOSS GP gewonnen. Tijdens de Trophées Historiques de Bourgogne, waar ook talrijke andere racewagens met een glansrijke historie aan de start verschenen, stuurde Zwart zijn Ascari Benetton B197 F1 in beide races naar de zege. Met tien zeges in veertien races scoorde hij de meeste punten en mocht zo de enorme bokaal van de kampioen BOSS GP Open klasse in ontvangst nemen uit handen van cupcoördinator Christian Gaense. Marijn van Kalmthout zag zijn zegereeks, die hij inzette vanaf Zolder, onderbroken door tweemaal technische problemen. In de Masters klasse won Alain DeBlandre de eerste race en stelde Karl-Heinz Becker de titel veilig dankzij een tweede plaats en een zege in de tweede race. Het vice-kampioenschap in deze klasse is voor Carlos Antunes Tavares.

Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: Peter van Egmond


Beide klassen onbeslist
De BOSS GP-coureurs reisden af naar de Franse Bourgogne om op het fraaie circuit van Dijon alweer het laatste evenement van het debuutjaar af te werken. De spanning was te snijden, want zowel in de Open als in de Masters klasse was de titelstrijd nog onbeslist. Klaas Zwart en Marijn van Kalmthout gingen bepalen welke Nederlander in een Benetton B197 F1 zich tot kampioen mocht kronen, in de Masters klasse ging de strijd tussen de Nissan World Series-bolides van de Duitser Karl-Heinz Becker en de Portugees Carlos Antunes Tavares.

BOSS-FRA-R11202

Geweldig circuit
Voor vrijwel alle coureurs was het een eerste kennismaking met het circuit van Dijon. Al na de vrije trainingen op vrijdag was iedereen het eens; het is een geweldig circuit voor coureurs, met prachtige bochten die op hoge snelheid gereden kunnen worden. Sommigen vergeleken de piste zelfs met Spa-Francorchamps, vanwege de hoogteverschillen en de groene omgeving. “Er zit een heerlijke schwung in deze baan, waardoor je vanaf de eerste bocht vol gas kunt houden”, vertelde Klaas Zwart met een brede glimlach op zijn gezicht.

Miezerige regen
Dat midden Frankrijk geen garantie is voor mooi weer bleek net voor de kwalificatie op zaterdagochtend. Waar zon en een aangename temperatuur verwacht werden kwam, trakteerde de grijze hemel de BOSS GP-coureurs op een miezerige regen. Het type regen dat coureurs en monteurs met een probleem opzadelde, want het was te droog voor een regenafstelling en te nat voor een droogweer afstelling.

Pole voor Scott Mansell
Uiteindelijk bleek de droogweer afstelling de beste keuze. De Brit Scott Mansell stuurde de van de Braziliaan Abba Kogan geleende Tyrrell 023 F1 naar de pole, maar belangrijk voor het klassement was dat Klaas Zwart zich voor Marijn van Kalmthout wist te kwalificeren.

BOSS-FRA-R11304

Daarmee had Zwart een troef in handen, want zijn opdracht voor dit weekend is om minimaal twee maal direct achter Van Kalmthout te finishen. “Maar daar doe ik het niet voor”, lachte de klassementsleider. “Ik wil gewoon winnen en zo kampioen worden, met minder ben ik niet tevreden.” Scott Mansell was blij met zijn poleposition, maar had weinig vertrouwen in een zege: “De Tyrrell is op een droge baan vrij kansloos, ben ik bang.”

BOSS-FRA-R22476

Weer de snelste
In de Masters klasse deed Karl-Heinz Becker wat hij inmiddels gewend is, hij was wederom de snelste man. Carlos Antunes Tavares gokte in de kwalificatie op slicks, maar kon niet aan de tijden van de Duitser tippen. “Het was niet makkelijk”, vertelde Becker. “De auto is heel nerveus, zelfs op het rechte eind is het vrijwel onmogelijk om gewoon rechtdoor te rijden.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet