BOSS GP

BOSS GP: Klaas Zwart na zege in eerste race op Dijon 12 ronden van titel af

dijon_r1_start

Alle ingrediënten van een thriller waren in de eerste BOSS GP-race op Dijon te vinden. Een koploper die wegloopt maar via een drive-through-penalty wordt teruggefloten, twee titelkandidaten die al in de eerste bocht door de grindbak gaan en tegenstanders die het elkaar meer dan moeilijk maken. Na de race waren er niet veel blije gezichten, eigenlijk alleen Klaas Zwart had echte reden tot lachen omdat hij de race won en zijn grootste concurrent zag uitvallen. Toch deed hij dat niet, want juist hij was boos dat Scott Mansell bestraft werd. “De wedstrijdleiding heeft ons én het publiek een spannende race ontnomen”, was zijn sportieve reactie.

Tekst: Marco Antheunisse, fotografie: Peter van Egmond

Bij de startopstelling op de grid blijft polesitter Scott Mansell lang weg en even wordt gevreesd dat hij niet kan meedoen. “Ik kon de Tyrell niet in de eerste versnelling krijgen”, verklaarde Mansell zijn te laat komen. Net voor sluiting van de grid was de Brit gelukkig toch paraat.

De rollende start bracht al in de eerste bocht een doorbraak in de race; zowel Klaas Zwart als Marijn van Kalmthout waren Mansell al gepasseerd, maar kwamen zo extreem hard de bocht in dat een reis door de grindbak noodzakelijk was.

dijon_2169.JPG

Zo kwam Mansell als eerste de bocht uit, gevolgd door Gerstl en Henk de Boer. Zwart kwam als zevende door en Van Kalmthout als achtste.

In de vierde ronde had Zwart echter alweer de tweede plek heroverd, alleen Scott Mansell reed nog zo’n acht seconden voor hem en naar de Tyrell toe rijden leek moeilijk. Mansell heeft de snelheid in de auto van Abba Kogan goed te pakken en hoewel de eigenaar beweert dat de auto niet te rijden is lijkt de jonge Mansell er geen problemen mee te hebben.

Zwart wordt echter geholpen door de wedstrijdleiding. Die oordeelt dat Mansell in de opwarmronde te hard heeft gereden, waardoor het veld al redelijk uit elkaar viel voor de start. Mansell krijgt een drive-through-penalty en valt terug naar de vijfde positie.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet