BOSS GP

BOSS GP: Marijn van Kalmthout scoort optimaal op TT Circuit Assen

480_bossgp_assen_r2_start

In de stromende regen heeft Marijn van Kalmthout ook de tweede race op Assen gewonnen. Vlak voor de race gingen, zoals ook voorspeld, de hemelpoorten open en leek de race af en toe meer op een speedboat race dan op autosport. De Formule 1’s, Champcars, Indycars, GP2 en Nissan Worldseries auto’s wierpen metershoge muren van water op, waardoor het zich van de rijders miniem was. Dat weerhield Van Kalmthout er niet van om een enorme voorsprong op te bouwen en de race onbedreigd te winnen. Ingo Gerstl stuurde zijn GP2 naar de tweede positie, Klaas Zwart werd derde. In de Masters klasse won Karl-Heinz Becker zijn achtste race op rij. Carlos Antunes Tavares werd tweede en Norbert Gruber maakte het podium compleet.

Tekst: Marco Antheunisse, foto’s: Peter van Egmond

Voor de race was wel duidelijk dat het nat zou worden, maar niemand wist toch waarmee rekening gehouden moest worden. Tot een paar minuten voor de race spetterde het, maar toen de wagens eenmaal op de grid stonden werd de kraan volledig opengezet. Er werden twee opwarmronden gereden en dat was goed, want de coureurs hadden zelfs achter de safetycar moeite om met koude banden de auto op de baan te houden. Zelfs Klaas Zwart spinde tijdens de warming up, al kon hij gelukkig wel terug op de baan komen.

Bij de start heeft Van Kalmthout al meteen een gaatje naar Zwart. Hij gaat als een malle tekeer en loopt per onde ongeveer 8 seconde uit op zijn achtervolgers. Hij rijd als enige onder de twee minuten, gemiddeld 1.54, terwijl Gerstl en Zwart rond de 2.0 rijden.
Het veld schuift uit elkaar, wat eigenlijk ook noodzakelijk is, want door de enorme spray die wordt opgeworpen kun je niets zien wanneer je kort achter een ander zit. In de beginfase moet Karl-Heinz Becker door het gras, omdat een ander voor hem spint. Zijn motor slaat af en hij verliest kostbare tijd, maar weet zijn motor toch weer aan de praat te krijgen. Vanaf de achtste positie moet hij zijn race hervatten.

480_bossgp_assen_r2_spray

Klaas Zwart heeft moeite met de extreme condities. “Ik kan niets met de auto”, sprak hij zijn teleurstelling uit na de race, waarin hij op een derde plek finishte.

480_bossgp_assen_r2_finish

Marijn van Kalmthout behaalde zijn vierde zege op rij en kende met twee polepositions, twee snelste rondetijden en twee zeges een 100% weekend. In het kampioenschap wordt het nu spannend. Met nog twee races te rijden op Dijon op 2 en 3 oktober a.s. wordt de kampioen pas daar bepaald.
Ook in de Masters klasse in de strijd nog niet gestreden, Becker gaat aan de leiding, maar ook Antunes Tavares heeft nog kans op de titel.

480_bossgp_assen_r2_pod_ok

Uitslag race 2 BossGP, TT Circuit Assen
zondag 19 september 2010

1. Marijn van Kalmthout, 11 ronden in 21.09.685
2. Ingo Gerstl, op 1.19.606
3. Klaas Zwart, op 1.21.466
4. Henk de Boer, op 1 ronde

480_bossgp_assen_r2_pod_mk

5. Karl Heinz Becker, op 1 ronde
6. Carlos Antunes Tavares, op 2 ronden
7. Norbert Gruber, op 3 ronden
8. Alain DeBlandre, op 5 ronden

Niet gefinisht: Henry Büttner
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet