BOSS GP

BOSS GP: Greg Thornton: ‘’Genieten in de historische Chevron van Peter Gethin’’

18jul10-409

Dat elk nadeel zijn voordeel heeft, bewijst Gregory Thornton. "Nadat ik zes jaar geleden ben gescheiden, kon ik eindelijk gaan doen wat mijn vrouw nooit toestond: racen’’, lacht de Brit, die met een prachtige, 37 jaar oude Chevron B24 aan de BOSS GP meedoet. "Dit is een historische auto. Hiermee heeft Peter Gethin autosportgeschiedenis geschreven.’’

Tekst: Marc Kok
Foto’s: Chris Schotanus

18jul10-248

De Formule 1 klopt zich graag op de borst als de mooiste, snelste en beste autosportklasse ter wereld. Maar wat hadden 44.500 toeschouwers op 17 maart 1973 in Brands Hatch een lol. Peter Gethin, die het jaar ervoor nog bij het F1-team van Marlborto BRM was weggestuurd, hield namelijk met een Chevron B24 al die grote Formule 1 ego’s achter zich tijdens de Race of Champions. "En dat terwijl Gethins Formule 5000-bolide maar een fractie van een F1 kost’’, zo schreef het weekblad Autovisie destijds.

Alle wereldtoppers verslagen
De tienduizenden autosportfans werden bijkans gek van de stunt die Gethin met de fraaie, blauwe Chevron B24 had uitgehaald. Het was nog nooit gebeurd – en zou later ook nimmer meer plaats hebben – dat in de Race of Champions, waarin alle formulewagens het tegen elkaar mochten opnemen, een niet-Formule 1 zou zegevieren. Autosportgrootheden als Lauda, Peterson, Fittipaldi, Van Lennep, Hulme, Scheckter, Hunt, Watson en Beltoise moesten op die bewuste maartse dag in ’73 allen in het stof bijten. Met een gemiddelde snelheid van 178,37 kilometer per uur raasde Gethin op Brands Hatch naar de historische zege.

RL1_2607

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet